Državni svet danes o vetu na zakon o javnih financah

Državni svet bo na današnji seji odločal o odložilnem vetu na novelo zakona o javnih financah, ki daje pravno podlago za državno dokapitalizacijo bank po objavi stresnih testov. Predlagatelji veta zakonu oporekajo, ker iz odločanja o milijardnih dokapitalizacijah bank izključuje DZ.

Vlada želi banke dokapitalizirati še letos, takoj po objavi rezultatov pregleda sredstev bank in obremenitvenih testov, ki jo je pričakovati konec prihodnjega tedna. Pravno podlago za to daje novela zakona o javnih financah, ki jo je DZ sprejel minuli petek ob obstrukciji opozicije.

Z depoziti v bankah in nekaterimi prerazporeditvami v proračunu bi lahko za dokapitalizacije zbrali bank 4,7 milijarde evrov, pravijo na finančnem ministrstvu. Pobudo za sklep o posamezni dokapitalizaciji bo dala Banka Slovenije, medresorska delovna skupina bo predlog poslala ministrstvu za finance, na predlog katerega bo nato sklep sprejela vlada.

Vendar pa predlagatelji odložilnega veta opozarjajo, da se s tem državni zbor popolnoma izključuje iz odločanja. "Predstavniki ljudstva bodo popolnoma izločeni iz soodločanja o milijardnih dokapitalizacija slovenskih bank. To dejansko pomeni konec parlamentarne demokracije v Sloveniji," je skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Bojanom Kekcem zapisala v zahtevi za sklic današnje izredne seje državnega sveta.

Če bodo državni svetniki odložilni veto izglasovali, bo moral DZ o njem ponovno odločati, vendar bodo tedaj potrebni glasovi absolutne večine vseh poslancev, torej najmanj 46.

Deli novico:

šparovni |  05 .12. 2013 ob  07: 57
Luknjo bodo pokrili z depoziti iz domačih bank torej bodo vzeli denar varčevalcev ali jih bodo tud razlasninili kot imetnike obveznic in delnic potem je stem režimom in državo konec.