DRŽAVLJANI POGRABILI OBVEZNICE: Izdali jih bodo za osem milijonov evrov več, kot so načrtovali

Slovenija

Državljani oz. rezidenti so vpisali za 258,4 milijona evrov t. i. ljudskih obveznic, je danes povedal minister za finance Klemen Boštjančič. Povprečna vrednost vpisanih obveznic je nekaj čez 27.000 evrov. Država bo kljub predvideni izdaji v znesku 250 milijonov evrov izdala vse vpisane obveznice. Izdaja je predvidena za petek.

Obveznice je vpisalo 9427 oseb. Za vzdrževanje likvidnosti na Ljubljanski borzi in pri sklepanju poslov zunaj borze bodo uradnemu vzdrževalcu likvidnosti zakladnih menic in državnih obveznic, to je banki Nova KBM, dodatno dodelili obveznice v višini enega odstotka izdanega zneska obveznic. Celoten skupni nominalni znesek izdaje obveznic za fizične osebe bo tako 261 milijonov evrov, je na novinarski konferenci povedal Boštjančič.

Državljani so za potrebe vpisa obveznic odprli 5659 novih trgovalnih računov. "Prav ta podatek me še posebej veseli, saj kaže, da so državljani prepoznali ponujeno alternativo drugim naložbam. Dosegli smo enega ključnih ciljev, ki sem ga večkrat izpostavil, to je spodbuditi zanimanje za kapitalski trg," je dejal minister.

Želi si, da bi vlagatelji, ki so trgovalne račune odprli prvič, ostali aktivni na kapitalskem trgu. "Na ministrstvu za finance si bomo za njegov razvoj prizadevali tudi z drugimi, bolj dolgoročnimi ukrepi," je napovedal.

Odločitev o morebitni novi izdaji ljudskih obveznic po njegovih besedah medtem še ni bila sprejeta. "Najprej bomo počakali na rezultate tega vpisa, nato bomo sprejemali nadaljnje odločitve glede tega - tudi glede na gibanje obrestnih mer," je dejal.

Ob tem je spomnil na še en podoben finančni instrument - zakladne menice. Njihova naslednja vpisa bosta marca in aprila. Lani so mali vlagatelji kupili za 212 milijonov evrov zakladnih menic, je dodal minister.

Vpis obveznic je bil omejen v razponu od 1000 do največ 100.000 evrov. Po prvotnih napovedih bi v primeru, da bi skupni znesek vpisanih obveznic presegel 250 milijonov evrov, posameznemu vlagatelju dodelili manjše število obveznic od vpisanega zneska, a bo država izdala vse obveznice.

Ljudske obveznice so namenjene polnoletnim fizičnim osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Nekaj dni po izdaji se bo z njimi začelo trgovati na Ljubljanski borzi; od tedaj bodo prosto prenosljive in jih bo lahko kupil kdorkoli, tudi pravne osebe.

Na finančnem ministrstvu so že pred časom napovedali, da želijo z izdajo ljudskih obveznic in podobnimi izdajami v prihodnjih letih, ko se pričakuje najvišje izdatke za obnovo Slovenije po poplavah, zagotoviti sredstva za državni proračun.

Hkrati želijo prispevati tudi k razvoju kapitalskega trga v Sloveniji in k večjemu finančnem opismenjevanju prebivalcev ter spodbuditi prebivalce, da del vlog, ki jih imajo v bankah, namenijo za naložbe v vrednostne papirje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  19 .02. 2024 ob  18: 22
Bravo. Še več takšnih ponudb. Mogoče bodo ljudje začeli prodajat naložbena stanovanja in vlagali v državne vrednostne papirje. Še hitreje bi šlo, če bi tovrstne nepremičnine obdavčili po vzoru Italije in večine EU držav.