DRŽAVE SE V STRAHU PRED OMIKRONOM ZAPIRAJO PRED TUJCI: Zdaj je uradno, potrjen primer okužbe pri sosedih

Svet

Zaradi pojava nove različice novega koronavirusa tujci od torka ne bodo mogli vstopati na Japonsko, je danes napovedal premier Fumio Kishida. Pred tem je v strahu pred različico omikron država že minuli konec tedna za potnike iz devetih držav z juga Afrike uvedla obvezno desetdnevno karanteno. Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je v nedeljo pozval k takojšnji odpravi omejitev potovanj iz Južne Afrike in njenih sosed, saj je prepričan, da gre za diskriminacijo regije. Kanada pa je v nedeljo sporočila, da je odkrila prva primera nove koronavirusne različice omikron. Okužbo so potrdili pri dveh osebah, ki sta se vrnili iz Nigerije. V Avstriji so danes uradno potrdili prvi primer okužbe z omikron različico koronavirusa, o katerem so poročali čez vikend. Gre za osebo na Tirolskem, ki se je vrnila iz Južne Afrike. Bila je pozitivna na testiranju, nima pa simptomov.

Meje Japonske so bile za tuje državljane zaprte velik del pandemije covida-19, pri čemer v določenem trenutku v državo niso mogli niti tujci z bivališčem na Japonskem. V začetku novembra so nato omejitve nekoliko sprostili in dovolili vstop poslovnežem, tujim študentom in drugim imetnikom vizuma, za turiste pa ohranjali meje zaprte.

Ob pojavu nove različice, poimenovane omikron, se je Japonska sedaj znova odločila za strožje ukrepe in vnovično prepoved vstopa tujim državljanom. Že pred tem je za potnike iz skupno devetih držav juga Afrike uvedla desetdnevno obvezno karanteno v posebej za to namenjenih namestitvah.

Za velik strah pred omikronom obstajata dva razloga

V državi še niso potrdili nobenega primera nove različice, preučujejo pa primer potnika iz Namibije, ki je bil nedavno pozitiven na testiranju za novi koronavirus. O novi različici B.1.1.529 so minuli teden prvič poročali iz Južne Afrike, že v petek jo je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) označila za skrb vzbujajočo.

Njeno morebitno širjenje sproža zaskrbljenost zaradi velikega števila mutacij, ki jih vsebuje, in strahu, da bi bila zaradi tega lahko lažje prenosljiva ali pa bi zaobšla imunost po cepljenju ali prebolelosti, čeprav je v zvezi z njo prisotnih še veliko neznank.

 

Vse večje število držav po vsem svetu se odloča za omejevanje potovanj iz držav z juga Afrike, za zaprtje meja za tujce se je poleg Japonske odločil tudi Izrael. WHO je sicer pozvala k zadržanosti glede omejevanja potovanj.

Zaradi širjenja omikrona se bodo že danes na izrednem zasedanju sešli zdravstveni ministri držav članic skupine G7, ki združuje Veliko Britanijo, Italijo, Nemčijo, Francijo, ZDA, Kanado in Japonsko.

Južnoafriški predsednik pozval države, naj prekličejo prepoved potovanj

"Pozivamo vse tiste države, ki so uvedle prepoved potovanj za našo državo in naše sestrske države, naj nemudoma spremenijo svoje odločitve," je južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa Ramaphosa dejal v svojem prvem televizijskem nagovoru narodu po potrditvi nove različice novega koronavirusa.

Napovedal je še, da bo vlada začela razpravljati o morebitni uvedbi obveznega cepljenja za določene aktivnosti in storitve.

V državi so prepričani, da ne bi smeli biti kaznovani zaradi njihove napredne tehnologije sekvencioniranja, ki omogoča hitrejše odkrivanje novih različic. "Odlično znanost bi morali hvaliti, ne pa kaznovati. Globalna skupnost potrebuje sodelovanje in partnerstvo v obvladovanju pandemije covida-19," so že pred tem sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Ob tem so spomnili, da so omikron odkrili tudi v drugih državah, ki niso povezane z Južno Afriko.

Do omejitev potovanje je bila kritična tudi direktorica regionalne Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Afriko Matshidiso Moeti. Glede na to, da so različico omikron odkrili že v več regijah sveta, so prepovedi potovanj z območja Afrike napad na globalno solidarnost, je prepričana.

Južnoafriške oblasti so o odkritju nove različice WHO poročale minulo sredo. Že kmalu po tem so jo potrdili tudi v več drugih državah, med drugim v Bocvani, Veliki Britaniji, Belgiji, Hongkongu, Izraelu.

Omikron različico potrdili še v Kanadi

Oba bolnika, ki sta se v Kanado vrnila iz Nigerije, sta v izolaciji, medtem ko še odkrivajo vse njune morebitne stike. Obe okužbi so zaenkrat potrdili v prestolnici Ottawa.

Minister za zdravje Jean-Yves Duclos pričakuje, da bodo odkrili še več primerov te različice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija