DRŽAVA 'RADODARNA'? 2 milijona za električna kolesa, kritiki pa …

Slovenija

Država bo subvencionirala nakup električnih koles, s čimer želijo zmanjšati uporabo avtomobilov na krajših razdaljah. Koliko denarja bo za to namenila in kako ga bo razdelila, še ni znano, neuradno naj bi šlo za dva milijona evrov iz podnebnega sklada, poroča 24ur.com. Je pa napovedani ukrep že naletel na kritike ekonomistov. Predvsem zato, ker povpraševanje po električnih kolesih v zadnjih letih narašča tudi brez subvencij.

Namero subvencioniranja so potrdili na ministrstvu za okolje, kjer so za omenjeni portal povedali, da s subvencioniranjem nakupa električnih koles želijo spodbuditi rabo koles za dnevne poti, predvsem na razdaljah, kjer je električno kolo učinkovita alternativa avtomobilu.

Neuradno naj bi iz podnebnega sklada za subvencije namenili dva milijona evrov, sredstva bo delil Borzen. Na voljo naj bi bila že do poletja.

Namero vlade o subvencioniranju električnih koles je pozdravil 'ljubljanski kolesarski župan' Matej Praprotnik, ki je povedal, da je vsak ukrep v smeri zmanjšanja količine pločevine v centrih mest dobrodošel.

O omenjenem ukrepu pa je skeptičen ekonomist Matej Lahkovnik, ki je za 24ur.com povedal, da zgolj ta subvencija za resnejši premik k trajnosti še zdaleč ne bo dovolj. Po njegovem mnenju so ekološki skladi polni s podnebnimi dajatvami, zaradi česar imamo vsi dražjo elektriko: "Logično bi bilo, da država spodbuja manjšo porabo električne energije, energetsko obnovo stavb, ne pa nakup električnih koles, kjer se poraba električne energije povečuje, poraba lastnih kalorij pa zmanjšuje."

Lahovnik je še opozoril, da zgolj ta subvencija za resnejši premik k trajnosti še zdaleč ne bo dovolj. Javni denar pa bi s subvencijami pretežno romal v tujino. Zaradi subvencij tako električnih avtomobilov kot koles imajo največjo korist proizvajalci kot trgovci, ker se cene tako avtomobilov kot koles zaradi tega zgolj dvigujejo.

Podobne subvencije sicer v Evropi niso novost. Avstrijci denimo subvencionirajo nakup zložljivih koles, ki so uporabna predvsem v kombinaciji z javnim potniškim prometom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  14 .02. 2024 ob  12: 11
ma kakšna električna kolesa, javni prevoz naj uredijo !!!!
Martin Kacur |  14 .02. 2024 ob  12: 06
Budale.