DRŽAVA ODPRLA MOŠNJIČEK: Energetska prenova je priložnost

Slovenija

Večina stanovanjskih blokov in družinskih hiš je bilo zgrajenih v časih, ko stroški ogrevanja niso skrbeli nikogar, še manj pomembno pa je bilo varovanje okolja. A časi se spreminjajo, ogrevanje in hlajenje postajata vse dražji, zato je energetska prenova stavb danes nujna, kar je prepoznala tudi država in tudi letos odprla mošnjiček. Na voljo je 28 milijonov evrov.

Kljub pomoči države je energetska prenova še vedno precejšnji finančni zalogaj. Še posebej težavne so prenove večstanovanjskih stavb. Nekaj tisoč evrov, kolikor v povprečju znaša prispevek stanovanjske enote, je danes za marsikoga nedosegljiva številka. Socialno ogroženim stanovalcem, ki za prenovo nimajo od kod vzeti ali si sposoditi denarja, Eko sklad prenovo subvencionira v celoti.

Pri prenovi in pridobitvi subvencij se lahko stanovalci obrnejo na upravljalce stavb. Pri največjem slovenskem podjetju za upravljanje stavb, SPL Ljubljana, stanovalcem pri obnovi pomagajo tudi z lastnim financiranjem.

Račun se izide že v dobrih treh letih

Upravljalci stavb lahko poleg sredstev poskrbijo še za celovit načrt obnove, saj zgolj polaganje izolacije na staro fasado ne zadostuje. Če je prenova ustrezno izpeljana, se stroški ogrevanja za stavbo po prenovi praktično prepolovijo. Tako se naložba, odvisno od vrste ukrepa in debeline izolacije, lahko povrne že v treh letih in pol.

Deli novico: