DRŽAVA, KJER JE UMRLJIVOST ZARADI KORONAVIRUSA NAJMANJŠA: Tako so organizirali jemanje brisov, spremembo strategije priporočajo tudi drugim, posebej Italiji

Svet

Na parkirišču za bolnišnico v Seulu je 45-letna Rachel Kim spustila okensko steklo in iz svojega avtomobila pokazala jezik. Prejšnji teden je bila na potovanju v južnokorejsko mesto Daegu, območje z največ okuženimi s koronavirusom v Južni Koreji, poroča BBC. Imela je hud kašelj in vročino, zato se je bala najhujšega. Prišla je na testiranje v enega izmed 'uvoznih centrov', kjer sta jo pričakali dve osebi v zaščitni opremi od glave od pet, ki sta ji iz ust in nosu pobrali bris. Vsega je konec v nekaj minutah. Nato je zaprla okensko steklo in se odpeljala dalje. Če je test pozitiven, osebi to sporočijo s telefonskim klicem. Če je negativen, pošljejo sms.

V Južni Koreji vsak dan testirajo 20.000 ljudi, kar je največ na svetu. Vzorec takoj odnesejo v enega od 96 javnih in zasebnih laboratorijev, kjer zaposleni opravljajo teste za koronavirus 24 ur dnevno. Od trenutka, ko dobijo epruveto z brisom, pa do izvida testiranja, mine pet do šest ur. Stopnja smrtnosti je pri njih 0,7 odstotka, medtem ko Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) po vsem svetu poroča o 3,4-odstotni smrtnosti.

Profesor Gye Cheol Kwon, vodja Fundacije za laboratorijsko medicino, pravi, da so takoj ustvarili sistemsko mrežo za testiranje po vsej državi in vpoklicali na delo vse razpoložljive sodelavce v 17 dneh. A so se hitre reakcije naučili iz grenke izkušnje leta 2015, ko je pri njih razsajal mers, zaradi katerega je v Južni Koreji umrlo 36 ljudi. Ustanovili so poseben oddelek v centru za nadzor bolezni, kjer so pripravljeni na najhujše.

"Mislim, da zgodnje odkrivanje bolnikov z natančnimi testi, ki ji sledi izolacija, zniža stopnjo umrljivosti in prepreči širjenje virusa. Da se učimo iz preteklosti in pripravimo sisteme. To bi bila resnična moč za premagovanje te nove katastrofe," je povedal Kwon za BBC.

Prvi okuženi primer v Južni Koreji je danes znan pod imenom 'pacient 31'. Gre za osebo, ki ni potovala in ni imela stikov s predhodno okuženimi. Pripadala je verski sekti Jezusova cerkev Shincheonji z več kot 200.000 člani. Odkrili so jo v začetku februarja in takrat se je po besedah Kwona začela dirka s časom. Do danes jim je uspelo ustvariti sistem, v katerem tudi delavci niso preutrujeni, saj delajo izmensko.

Testerjev jim ne zmanjkuje. Odobritev za njihovo izdelavo so s strani države dobila štiri podjetja. Tedensko lahko pregledajo 140.000 vzorcev. Po oceni Kwona je natančnost njihovega testa 98-odstotna.

Ob tem Južnokorejci priznavajo, da so bile storjene v sistemu tudi napake. Najmanj dva človeka sta umrla medtem, ko sta čakala na prazno bolniško posteljo v Daegu, ki je bil najhuje prizadet. Prvotno so namreč dajali v karanteno vse okužene, nato pa so se odločili, da se bodo okuženi z blagim potekom bolezni zdravili doma.

Ob tem še poudarjajo, da bi za znižanje umrljivosti morale tudi druge države, kot je Italija, spremeniti svojo strategijo pri omejevanju okužb.

V Južni Koreji, ki je eno največjih žarišč novega koronavirusa zunaj Kitajske, je število ozdravljenih bolnikov prvič preseglo število novih okužb, ki je najnižje v zadnjih treh tednih. Južnokorejski center za nadzor in preprečevanje bolezni je sporočil, da so potrdili 110 novih primerov, s čimer se je skupno število okužb povzpelo na 7979. Iz bolnišnic so medtem odpustili 177 ozdravljenih bolnikov. V Južni Koreji je koronavirusni bolezni podleglo 67 ljudi.

V mestu Daegu, ki je središče izbruha, in sosednji pokrajini Severni Gyeongsang se je po navedbah pristojnih število novih primerov dramatično zmanjšalo. Do zdaj so skoraj 90 odstotkov vseh primerov novega koronavirusa zabeležili v dveh regijah.

Južnokorejski premier Chung Sye-kyun je sicer opozoril, da še ni razloga za zadovoljstvo. "Boj proti koronavirusu je postal globalen boj daleč stran od Daeguja," je dodal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  13 .03. 2020 ob  15: 15
več kot jih testirajo, manjši je % umrljivosti