DRUŽINE UBITIH UČENCEV TOŽIJO METO: "Instagram ustvari povezavo med mladostnikom in orožjem"

Kronika

Natanko dve leti po strelskem napadu na šoli v Uvaldeju so družine žrtev v petek vložile več tožb v Kaliforniji in Teksasu proti velikanu družbenih medijev Meta, proizvajalcu videoiger Activision in proizvajalcu orožja Daniel Defense, ki je najstniku omogočil nakup AR-15, uporabljenega v streljanju.

Fotografija je simbolična

Tožbe zaradi neupravičenega odvzema življenj so bile vložene le dva dni po tem, ko je ista skupina 19 družin dosegla poravnavo v višini dveh milijonov dolarjev z mestom Uvalde zaradi napada na osnovni šoli Robb, ki se je zgodil 24. maja 2022 in v katerem je bilo ubitih 19 učencev in dva učitelja. Ena od tožb je bila vložena na višjem sodišču okrožja Los Angeles proti podjetjema Activision in Meta – matični družbi Instagrama. Druga tožba, proti podjetju Daniel Defense, je bila vložena na okrožnem sodišču v Uvaldeju.

Tožbe je vložil odvetnik Josh Koskoff, ki prav tako zastopa istih 19 družin, ki so bile del sredine poravnave v višini dveh milijonov dolarjev. Petkove tožbe trdijo, da sta Instagram, Activision in Daniel Defense "sodelovala v shemi, ki pleni na negotove mladostnike," so v sporočilu za javnost povedali odvetniki. Odvetniki trdijo, da sta Meta in Activision "omogočila in spodbudila prizadevanja proizvajalcev orožja za širjenje trga za njihovo orožje s tem, da sta otrokom omogočila neposreden dostop 24/7."

Tožbe trdijo, da je strelec na svoj 18. rojstni dan kupil AR-15, uporabljen v streljanju v Uvaldeju, ker je bil "ciljan na spletu prek Instagrama, Activisiona in Daniel Defensea. Ta trikraka pošast mu je namerno izpostavila orožje, ga naučila videti kot orodje za reševanje težav in ga usposobila za njegovo uporabo," je v izjavi povedal Koskoff.

Po navedbah tožb je strelec v Uvaldeju novembra 2021 prenesel 'Call of Duty: Modern Warfare' in že od svojega 15. leta igral prejšnje različice 'Call of Duty'. Videoigra vidno prikazuje model AR-15, znan kot DDM4V7, ki je bil uporabljen v streljanju, trdijo tožbe. "Medtem pa je bil strelec na Instagramu nagovarjan prek eksplicitnega, agresivnega trženja," so dejali odvetniki. "Poleg stotine slik, ki prikazujejo in poveličujejo vznemirjenje streljanja, je Daniel Defense uporabljal Instagram za poveličevanje nezakonite, morilske uporabe svojega orožja."

27. aprila 2022 je strelec ustvaril račun pri Daniel Defenseu in dodal DDM4V7 v svojo spletno košarico. Nato je 16. maja 2022, 23 minut po polnoči na svoj 18. rojstni dan, kupil orožje – le osem dni pred streljanjem v Uvaldeju. V intervjuju za CBS News v petek je Koskoff dejal, da sta obe tožbi povezani.

"Instagram ustvari povezavo med mladostnikom in orožjem ter podjetjem za orožje," je dejal Koskoff. "In nihče ni izkoriščal Instagrama za ta namen bolj kot Daniel Defense. Če Instagram lahko prepreči ljudem objavljanje slik njihovih intimnih delov, lahko prepreči tudi objavljanje slik AR-15. A Instagramu ni mar. Njim je mar samo za privabljanje prometa in ustvarjanje pozornosti, zbiranje pozornosti in pridobivanje prihodkov od oglasov."

V izjavi za CBS News je predstavnik podjetja Activision dejal: "Streljanje v Uvaldeju je bilo grozno in srce parajoče v vsakem pogledu in izražamo naše najglobje sožalje družinam in skupnostim, ki so še vedno prizadete zaradi tega nesmiselnega dejanja nasilja. Milijoni ljudi po vsem svetu uživajo v videoigrah, ne da bi se zatekli k grozljivim dejanjem.CBS News je prav tako stopil v stik z Meta in Daniel Defense za komentar glede tožbe.

Ista skupina družin je v sredo tudi dejala, da vlaga zvezno tožbo v vrednosti 500 milijonov dolarjev proti skoraj 100 državnim policistom, ki so sodelovali v ponesrečeni odzivni operaciji na streljanje, skupaj z nekdanjo ravnateljico osnovne šole Robb Mandy Gutierrez in Peteom Arredondom, šefom šolske policije, ki je bil nekaj mesecev po streljanju odpuščen.

Obsežno 575-stransko poročilo Ministrstva za pravosodje, objavljeno januarja, je ugotovilo, da je pri odzivu organov pregona tisti dan prišlo do vrste napak. Poročilo je navedlo, da je preteklo 77 minut od prihoda organov pregona na prizorišče do soočenja in ubitja osumljenca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija