Društvo Izolani prispeva k pestrejši podobi kraja

Izola

Med društvi in nevladnimi organizacijami, ki delujejo v izolski občini, je tudi Društvo Izolani. Njegovi člani so poleg prirejanja koncertov, razstav in festivalov močno družbeno angažirani. Kot pravi predsednik društva Dušan Ambrož, želijo ljudi spodbujati k temu, da po svojih močeh aktivno prispevajo k dejavnostim v splošno korist.

Društvo s polnim imenom Društvo za dobrobit občanov Izolani so registrirali leta 2008 in je nastalo na podlagi delovanja liste, ki je kandidirala na volitvah v izolski občinski svet. Vendar, kot pravi Ambrož, društva niso ustanovili z namenom, da bi preraslo v politično organizacijo, pač pa so želeli združevati svobodno misleče posameznike in jih spodbujati k temu, da po svojih močeh prispevajo k dejavnostim, ki bodo v splošno korist.

V društvu 30 članov

Članstvo v društvu ni omejeno na člane omenjene liste, prav tako nimajo članarine. Zato pa imajo okoli 30 članov, ki so bolj ali manj vsi precej dejavni.

Društvo s polnim imenom Društvo za dobrobit občanov Izolani so registrirali leta 2008 in je nastalo na podlagi delovanja liste, ki je kandidirala na volitvah v izolski občinski svet.

Njihovo angažiranje se ne omejuje na klasično izvedbo dogodkov, ampak so tudi tenkočutni do pojavov, za katere menijo, da niso v prid občanov. Tako Ambrož kot enega največjih uspehov društva navaja zbiranje podpisov za ohranitev gostilne Pri Perotu v centru Izole, ko jim je uspelo zbrati več kot tisoč podpisov, danes pa je na tistem mestu sodoben objekt, ki nikogar ne moti. Močno so se angažirali tudi na zborih krajanov v lanskem letu glede načrtov urbane prenove območja Svetilnika.

Svoje prostore ima društvo v Ljubljanski ulici. Gre za t.i. Plac Izolanov

Svoje prostore ima društvo v Ljubljanski ulici. Gre za t.i. Plac Izolanov, ki sicer ni galerija v klasičnem pomenu besede, so se pa tam zvrstile že številne razstave slikarskih, kiparskih in ročnih del, fotografij itd., ki so obiskovalcem na ogled zastonj.

Trenutno v Placu Izolanov razstavlja domačin, oblikovalec in slikar Predrag Žvab. Prihodnji mesec pa bodo denimo svoje talente v oblikovanju gline pokazali dijaki iz zavoda za usposabljanje invalidne mladine Cirius iz Kamnika.

Eden od poudarkov pri delovanju društva so prireditve, od glasbenih večerov v poletnih mesecih do zdaj že razvpitega praznika bazilike. Ta se je začel na pobudo ene od članic, ki je v ulici postavila lončnice z baziliko in drugimi zelišči, ko je prišel čas za njihovo nabiranje, pa je padla zamisel, da sosedi nekaj skuhajo, pri tem uporabijo baziliko in skupaj pojejo. Zaradi velikega zanimanja dogodka pretirano ne oglašujejo, saj želijo ostati v sedanjih okvirjih in ohraniti domače vzdušje.

Iz ugotovitve, da je december v Izoli bil povsem mrtev, je denimo nastala nekajdnevna Decembrska zmrzal, ki vključuje tako zabavni program in sladkarije za otroke kot tudi glasbeni program za odrasle. Lani pa so prvič priredili posebno tombolo po načelu daj-dam, kjer so obrtniki namesto denarja prispevali določeno storitev in zanjo dobili odgovarjajoče število listkov tombole, ki so jih lahko podarili svojim strankam in prijateljem.

Z občino in občinskimi javnimi službami sodelujejo korektno. Ne glede na to, da se vsako leto prijavijo na občinske razpise za izvedbo prireditev, pa Ambrož opozarja, da tudi občina ni vreča brez dna, ampak je prav, da se v prvi vrsti sami angažirajo in izpostavijo. Trudijo se namreč doseči, "da se dogaja nekaj več, ne da se samo čaka, da bo nekdo drug nekaj naredil za nas".

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.

zalost |  13 .04. 2015 ob  06: 42
Bravo, cestitke za vase delo in trud.
kjočola |  12 .04. 2015 ob  14: 52
Pohvalno.