DRUGI TIR ŠE VEDNO MEČE PREBIVALCE IZ POSTELJE? "Miniranja v nočnem času ne izvajajo že od 20. septembra," zatrjujejo na občini

Koper

Kljub obljubam, da se bodo nočna miniranja na trasi drugega tira prenehala, se krajani Plavij pritožujejo, da temu ni tako. Iz družbe 2TDK so nam zatrdili, da spoštujejo dogovor.

"Želel bi opozoriti, da kljub temu da je bilo obljubljeno, da miniranje za drugi tir pod Plavjami in Škofijami ne bo potekalo od 22.00 do 6.00 zjutraj, temu ni tako. Miniranja še vedno potekajo v nočnih urah po 22.00 in v jutranjih pred 6.00," se je na naše uredništvo pretekli teden obrnil bralec. Ali to drži, smo se z vprašanji obrnili na družbo 2TDK, Krajevno skupnost (KS) Škofije in Mestno občino Koper (MOK).

Investitor, družba 2TDK, je bil zaradi pritožb krajanov o prekomernem hrupu zaradi nočnih del primoran s krajani skleniti dogovor, da med 20. uro zvečer in 8. uro zjutraj dela na odseku predora T8 v bližini naselja Plavje (iz smeri Divače) ne bodo potekala, zato nas je zanimalo, ali navedbe bralca držijo.

"Družba 2TDK nadaljuje z rednimi aktivnimi dialogi s krajani, ki živijo ob trasi drugega tira in poskušamo v največji možni meri prisluhniti njihovim željam," so pojasnili za Regional ter zanikali, da bi kljub dogovoru nočni mir krajanov še vedno bil moten. V 2TDK so sicer glede problematike hrupa že pred časom zagotavljali, da iz meritev ne izhaja, da naj bi prihajalo do čezmernih obremenitev okolja s hrupom in da zakonodaja posebej ne navaja določb o urah, ki so predvidene za dela, kot je miniranje. Vendar so kljub temu krajanom iz področij, ki so najbolj prizadeta, obljubili, da se bo z nočnim delom oziroma miniranjem na tem odseku prenehalo.

Tudi v Krajevni skupnosti Škofije, kamor sodijo s hrupom najbolj prizadeta naselja, so potrdili, da so se na pobudo krajanov Plavij z 2TDK dogovorili, da v nočnem času prenehajo z deli pod vasjo. Potrdili so tudi, da je za naslednji teden predviden sestanek družbe 2TDK in krajanov Zgornjih Škofij, kjer so nočna dela prav tako moteča. Stališče Sveta Krajevne skupnosti je, da mora gradnja predorov potekati na način, da čim manj moti vsakodnevno življenje.

Kot poudarja predsednik KS Škofije Matjaž Čok: "Obojestranski kompromisi so potrebni in nujni, saj je to navsezadnje naša skupna strateška investicija. Pomembno je tudi, da se opravlja monitoring in da se morebitne poškodbe objektov brezkompromisno popravi."

Dogovor so potrdili tudi na MOK in zagotovili, da se miniranja v nočnem času na tem območju ne izvajajo že od 20. septembra. Tako kot v KS Škofije so potrdili, da je za naslednjo sredo predvideno srečanje s krajani Škofij, "da bi čim prej in čim hitreje omilili negativne vplive gradnje".

"Mestna občina Koper z investitorjem korektno sodeluje in potek naložbe usklajuje s krajevnimi skupnostmi na širšem območju gradnje," so zapisali in dodali, da sta občina in družba 2TDK sicer že pred začetkom gradnje zagotovila, da nameravata dialog s krajani nadaljevati ves čas gradnje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
siviovcar |  05 .10. 2022 ob  10: 04
-4
Če dobijo odškodnino za motenje potem jih ne bo motilo nič!!jQuery112306133706844628541_1664957009441????
B |  05 .10. 2022 ob  07: 25
-2
nobene komunikacije ni med izvajalci in krajani. Vsi lažejo!