DRUGI TIR POD LUPO DELOVNE INŠPEKCIJE: Šikaniranje, mobing in izsiljevanje delavcev turških podjetij?

Koper

Inšpektorat za delo je za STA potrdil, da vodi postopke glede turškega podjetja Yapi Merkezi, ki sodeluje pri projektu gradnje drugega tira, ter njegovega podizvajalca Turckan Yapi. V javnosti je namreč zaokrožilo anonimno pismo o šikaniranju, mobingu in izsiljevanju delavcev teh podjetij. V podjetju Yapi Merkezi so danes očitke odločno zavrnili.

Kot izhaja iz pisma, pod katerega so se podpisali "zaskrbljeni državljani", sta najmanj dva od delavcev prisilno odšla nazaj v Turčijo, "saj jih je delodajalec odpustil in prisilil podpisati razne papirje, da se s tem strinjajo, čeprav se niso". Avtorji pisma so prepričani, da je do odpuščanj prišlo, da bi se delavce utišalo. Odpuščeni delavci naj bi namreč junija izvedli enodnevno stavko, ker jim delodajalec ni izplačal plač.

"Menimo, da je početje delodajalca nepošteno do delavcev, prav tako pa njihovo početje o odpovedi zaposlenim in izsiljevanju podpisa kaže na to, da so globoko prekoračili zakonsko določene ukrepe, ki jih lahko neko podjetje uvede proti svojim zaposlenim, ker so stavkali oz. ustavili delo in zahtevali svoje zaslužke. Nenazadnje so zaradi teh tudi prišli delat v tujo državo," piše v pismu z naslovom Odrezane glave drugega tira.

V družbi Yapi Merkezi so v današnjem sporočilu za javnost odločno zavrnili očitke, ki so se pojavili v nekaterih medijih. "Yapi Merkezi vse svoje obveznosti do svojih zaposlenih plačuje redno in skladno z zakonodajo," so poudarili. Navedli so še, da je vir očitkov anonimno pismo. "Relevantne ugotovitve glede omenjenih navedb bo lahko podala le za to pristojna inšpekcija, ki zadevo proučuje," so zapisali.

Kot so še navedli, lahko zatrdijo, da poslujejo skladno z zakonodajo in spoštujejo vse delovnopravne predpise. "Glede podizvajalcev, v tem primeru podjetja Türkcan Yapi, ne moremo podati nobenih izjav, ker to ni v naši pristojnosti, saj gre za drugo podjetje," so še zapisali.

Podpisniki anonimnega pisma, ki so se poimenovali "zaskrbljeni državljani", še zahtevajo, da delodajalci prizadete delavce nemudoma pripeljejo nazaj v Slovenijo, kar naj bi si tudi želeli.

Upajo tudi, da bo prišlo do kaznovanja obeh turških podjetij, saj da je bila kršena slovenska zakonodaja. "Prav tako naprošamo, da se do razrešitve problema s strani upravne enote prekine izdajo novih viz, ker do njih niso upravičeni, saj so nezakonito odpustili delavce," so še navedli avtorji pisma.

Na pristojnem inšpektoratu so potrdili, da so postopki zoper podjetji v teku. Ker še niso zaključeni, več informacij niso mogli posredovati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  04 .12. 2022 ob  15: 00
PRIPELJITE GRIMSA IN PODMLADEK SDS Z HOVIKON NA ČELU ,DAJTE JIM LOPATE IN KRAMPE PA NAJ DELAJO.
kokodek |  04 .12. 2022 ob  11: 09
11
izkoriščanje delavcev nima mej, slovenki ali turški delavci vsi so izkoriščani!!!