DRUGI TIR DRAŽJI ZA 9,3 ODSTOTKA: Vlada se je odločila, da upravi in nadzornikom ne podeli razrešnice

Koper

Vlada je danes obravnavala letno poročilo družbe 2TDK, ki bdi nad projektom drugi tir Divača-Koper in sklenila, da upravi in nadzornikom ne podeli razrešnice za poslovno leto 2021. Kot so dodali, je ne bodo podelili, dokler 2TDK ne razjasni okoliščin v zvezi z odstopom od časovnice in investicijske vrednosti projekta.

Bilančno izgubo družbe 2TDK, ki je na zadnji dan leta 2021 znašala 8,35 milijona evrov, bodo pokrili s čistim dobičkom iz prihodnjih obračunskih obdobjih, je na današnji seji še sklenila vlada.

Uprava, ki jo vodi Pavle Hevka in nadzorni svet, ki mu predseduje Hilda Pipan, razrešnice za poslovno leto 2021 ne bosta prejela, dokler družba ne razjasni okoliščin v zvezi z odstopom od časovnice izvajanja projekta drugi tir Divača-Koper in investicijske vrednosti projekta, vključno z odločitvijo o znižanju rezerv, kot sta bili določeni v investicijskem programu, so pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje.

Vlada ima sicer na mizi predlagano novelacijo investicijskega programa. V dokumentu je investicijska vrednost drugega tira v tekočih cenah ocenjena na 1,027 milijarde evrov, kar projekt draži za 9,3 odstotka.

Predvidena je tudi spremenjena časovnica; in sicer bi 27-kilometrsko železniško povezavo gradili pol leta dlje. Konec gradbenih del je tako skladno s predlagano novelacijo predviden sredi leta 2026.

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je prejšnji mesec ob odprtju kapelice sv. Barbare na gradbišču predora T1 blizu Kozine dejala, da vlada sprememb še ne bo potrjevala, ob tem pa izrazila pričakovanje po skrajšanju roka izvedbe nazaj na konec leta 2025. Hevka pa je povedal, da so skupaj izvajalci že našli možnost, kako bi prihranili tri mesece in dela končali do marca 2026.

Na ministrstvu pričakujejo tudi pojasnila, zakaj je prejšnja vlada v projektu znižala sredstva za rezerve s 100 na 34 milijonov evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija