DRUGA PLAT MIGRANTSKE KRIZE: Večina tujcev zlorablja mednarodno zaščito

Slovenija

Policija znova zanika očitke o prisilnem zavračanju prosilcev za azil. Razliko med številom obravnavanih tujcev in številom vlog za azil pa pojasnjujejo s tem, da jih veliko samovoljno zapusti sprejemne prostore azilnega doma še pred podajo vloge, kar po njihovem mnenju nakazuje, da večina tujcev zlorablja institut mednarodne zaščite.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta je policija obravnavala 3427 ljudi, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo s Hrvaško. Kot pojasnjujejo na Generalni policijski upravi, jih je velika večina izrazila namero za podajo vloge za mednarodno zaščito, zato jih je policija odpeljala v azilni dom.

"Oseba, ki poda namero, se s pisno izjavo obveže, da bo počakala v prostorih azilnega doma do popolne podaje vloge za mednarodno zaščito. S tem se zaveže, da bo spoštovala pravni red Slovenije. Če taka oseba samovoljno zapusti sprejemnico, se odpove nameri za podajo prošnje za mednarodno zaščito," so zapisali na GPU.

Policisti ugotavljajo, da še pred podajo prošnje za mednarodno zaščito veliko število tujcev samovoljno zapusti sprejemne prostore azilnega doma ter zato tudi ne podajo vloge. "Osebe, ki se na ta način odpovejo nameri za podajo vloge za mednarodno zaščito, se obravnavajo skladno z zakonom o tujcih ter se jih vrača skladno z veljavnimi sporazumi o izročitvi in prevzemu oseb, katerih vstop ali prebivanje je nezakonito," še navaja policija.

Veliko takšnih ljudi so v Slovenijo vrnili italijanski varnostni organi oziroma so jih prijeli na poti v Italijo, nekaj pa tudi avstrijski varnostni organi. "To dodatno nakazuje, da večina tujcev zlorablja institut mednarodne zaščite, saj jim Slovenija predstavlja le vmesno točko za dosego končnega cilja, saj je izkazano, da njihov namen ni ostati v Sloveniji," še poudarjajo na GPU. Vse tujce, ki so ilegalno prestopili mejo s Hrvaško in niso podali namere, so tako vrnili hrvaškim varnostnim organom.

Na GPU tako poudarjajo, da so izjave o t. i. "push-backih" neumestne, saj slovenska policija kljub povečanemu številu nedovoljenih prehodov na meji s Hrvaško izvaja svoje naloge strokovno in zakonito. GPU tako pri izvajanju spremljanja stanja na terenu in nadzorih nad delom policistov ni zaznala nepravilnosti, prav tako o teh ni bila obveščena z lokalne ali regionalne ravni.

Policija se je odzvala na poročanje nekaterih medijev, da sta nevladni organizaciji Amnesty International Slovenije in Pravno-informacijski center ugotovili, da v Beli krajini policisti prisilno zavračajo prosilce za azil. Kljub temu, da so zaprosili za azil, so jih namreč policisti predali Hrvaški, kar je po mednarodnem pravu prepovedano.

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.

Zanima  |  11 .07. 2018 ob  13: 46
me,če naši organi zavračajo tiste,ki so zaprosili za azil že v kateri drugi državi preden so ilegalno vstopili k nam.Kajti to bi bilo edino pravilno,saj ne more zaprositi za azil v več državah.Morda so pa take tudi v tem primeru vračali.
bošteran |  11 .07. 2018 ob  12: 36
A ne veste od kje izvira problem migrantov ? To je politika globalizacije ,oslabitev evropske unije s strani močnih vojaških lobijev.Največji proizvajalci orožja sta ZDA in Rusija .V vojnih žariščih se poizkuša novo orožje-prodaja orožje in slabi enotnost Evrope .To so načrti velikih proizvajalcev orožja.Tudi v sami Ameriki ne gre skozi zakono prepovedi nošenja orožja spet zaradi orožarskih lobijev njihovi lastniki so v glavnem Judje.
simon |  11 .07. 2018 ob  10: 07
Našo mejo s Hrvaško je najlažje ilegalno prečkati . Avstrijci nam bojo zaprli svoje meje . Naša država ni sposobna varovati svojih mej , policija je še nekako , vojska pa je zanič >
jurij |  11 .07. 2018 ob  08: 18
ni mi jasno, zakaj naša vlada zavrača pomoč pri varovanju meje?
jurij |  11 .07. 2018 ob  08: 07
naj kar zavračajo vse po vrsti. Tudi tiste iz aktiviste Amnesty int. in poslance levice je treba poslat čez Kolpo.