Drevi premiera filma Eda - zgodba bratov Rusjan

Goriška

Ob 103. obletnici smrti letalca Edvarda Rusjana bodo v goriškem Kinemaxu drevi ob 20.30 premierno predvajali film Eda - zgodba bratov Rusjan v režiji Jasne Hribernik in po scenariju Nede Rusjan Bric. Filmska zgodba o dveh bratih, ki je nastala po motivih istoimenske gledališke predstave, v ospredje postavlja vprašanji strahu in poguma.

Film tematizira zgodbo bratov Rusjan, Edvarda in Josipa, pionirjev slovenskega, jugoslovanskega in avstro-ogrskega letalstva. Za uspeh pogumnega letalca Edvarda, ki je po nekaj pionirskih poletih leta 1911 strmoglavil, je bil zaslužen tudi  njegov starejši brat Josip. Ta je bil pobudnik in konstruktor njunih letal, ki pa si nikoli ni upal leteti in je zato po Edvardovi smrti skoraj popolnoma utonil v pozabo.

Celovečerec je nastal po motivih gledališke predstave Eda - zgodba bratov Rusjan, ki so jo pri SNG Nova Gorica v sodelovanju s Slovenskim mladinskim gledališčem Ljubljana premierno uprizorili leta 2009 ob 100. obletnici prvega poleta Edvarda Rusjana.

Film je plod sodelovanja Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici, Kinoateljeja, Transmedie in društva Hiša filma ter je nastal v produkciji Televizije Slovenija in Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana.

Premiero bo uvedla projekcija dokumentarno-igranega filma Leteča brata Rusjan v režiji Borisa Palčiča, oba filma pa bodo drevi predvajali tudi na drugem programu Televizije Slovenija.