DRAŽJA GARAŽNA HIŠA V PIRANU: Bodo ostali tudi brez brezplačnega avtobusa? (VIDEO)

Piran

Garažna hiša Fornače v Piranu bo dvignila cene parkiranja, ki so po mnenju mnogih že zdaj visoke. Bodo obiskovalci ostali tudi brez brezplačnega avtobusa, ki vozi na relaciji med Fornačami in središčem Pirana?

Na piranski občini pravijo, da avtobus, ki vozi na relaciji med središčem mesta in Fornačami, ne bo postal plačljiv. Da bi postal plačljiv, je pred letom dni sicer predlagalo Okolje Piran. In sicer, bi bili do brezplačnega prevoza upravičeni imetniki abonmajev na parkirišču Fornače ter obiskovalci kulturnih prireditev v središču Pirana. Za vse ostale bi bil avtobus plačljiv po ceni 70 centov za vožnjo.

V času poletne turistične sezone so avtobusi do Fornač pogosto prezasedeni in domačini včasih ostanejo na postajališču. Če bi uvedli za turiste plačljiv prevoz, bi se slednji v mesto raje odpravili peš, so prepričani na piranski občini. Vsaj za letošnjo poletno sezono pa plačljivega avtobusa vseeeno ne predvidevajo. Zato pa se bo podražilo parkiranje v garažni hiši, s čimer pa niso zadovoljni ponudniki namestitev v središču mesta. Njihovi gostje namreč za čas dopusta parkirajo v garažni hiši na Fornačah.

V podjetju PH Amfora, ki je lastnik garažne hiše Fornače, pravijo da so cene parkiranja prisiljeni uskladiti z inflacijo. Imajo pa možnost uskladitve cen s ponudniki namestitev v mestu in sicer, na osnovi individualnega dogovora. Prebivalcem Pirana in lastnikom nepremičnin v mestu omogočajo subvencionirano ceno parkiranja, poslovni subjekti pa imajo možnost sklenitve posebne pogodbe z garažno hišo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zhe |  11 .04. 2023 ob  13: 02
Točno to kar pravi Va cagar ... občina je tukaj zamudila odlično priložnost. Glede na rast cen nepremičnin bi bil nakup že zgolj iz tega vidika dobra investicija, sicer bi pa občina s kratkoročnim oddajanjem parkirnih mest imela dodaten vir denarnega toka in vzvod za regulacijo prometa glede na interese mesta, in ne zgolj glede na interes lastnika garaže. (Medtem, ko si težko predstavljam da bo imela toliko denarnega toka ustvarjena iz teniških igrišč ali obrtne cone). Ampak ta priložnost je zamujena ... jokati za nazaj se ne splača, usmerimo pogled naprej in razmislimo o rešitvah.

Če se vpraša mene bi usmeril energijo v to, da bi čimprej zgradili eno veliko garažno hišo, verjetno je najboljša lokacija je pod štadionom (zaradi razpoložljivega volumna in bližini mestnega jedra), kamor bi usmerili ves promet usmerjen v zahodno stran občine, vključno s turističnimi avtobusi ... tako bi razbremenili priobalni pas na eni strani, na drugi strani bi pa ustvarili denarni tok za odplačevanje kredita za to novo garažno hišo. Delno se lahko garažne bokse proda v naprej stalnim prebivalcem Pirana in se tako (delno) financira polog, del pa se jih potem dolgoročno oddaja stalnim prebivalcem.

Strateško načrtovana in umeščena garažna hiša lahko pripomore marsičemu -- več stalnih prebivalcev zaradi boljše izkušnje mobilnosti, skladiščni prostori za obrtnike, e-polnilnice za avtomobile in kolesa, razbremenitvi prometa in posledično zmanjšanju negativnih vplivov turizma na okolje (že samo če bi se odstranilo promet dnevnih obsikovalcev iz mesta v vrhuncih sezone bi bilo bivanje v mestu Piran poleti mnogo, mnogo bolj znosno) ... in konec koncev, tudi višjo dodano vrednost za turistične nastanitve v mestnem jedru (kar je sicer zgodba zase, ki ima nešteto povezanih problemov oz. izzivov -- nekontrolirana transformacija stanovanjskih površin v turistične objekte).
va cagar |  11 .04. 2023 ob  10: 27
@gabrijel
ni korenika kriv ampak prejšnji občinski svet z županom na čelu, so mogli kupit gh, jim je bila ponujena
Gabrijel |  11 .04. 2023 ob  10: 20
-3
Korenika in njegovi posvečeni pametnjakovič, ki se spoznajo na vse in še marsikaj več, pa kupujejo klavnico, namesto, da bi urejali infrastrukturo in gradili parkirišča. Narobe svet.
Gabrijel |  11 .04. 2023 ob  10: 18
Korenika
Bižad |  11 .04. 2023 ob  10: 01
10
Piran je že tako nedostopen in nepraktičen, da bi bilo pošteno, da se občinsko upravo, geodetsko upravo in ostale javne ustanove preseli v Lucijo. Pa bodo končno imeli pirančani red, parkirni prostor in mir. Večina občanov pa vsaj dostopnost do javnih ustanov. Naša občina je že zdavnaj bila prodana interesom turizma. Občani se pa lahko pohvalimo z najbolj norimi občinskimi odloki, kateri življenje občanov grenijo, dražajo in omejujejo. Mi nismo več občina, mi smo vikend za bogate slovenceljne. Črnogradnje, neobstoječa industrija, 1001 omejitv pri nepremičninah, gradnji in najdražji komunalni prispevki v slo., kriminalci nas predatavljajo v državni politiki in kriminalci nas vodijo v lokalni politiki,... očitno smo na poti uspeha.