DRAŽBA HITLERJEVIH SLIK RAZBURJA JAVNOST: Izhodiščna cena ene od njih bo 45.000 evrov

Svet

V Nürnbergu bo danes na dražbi umetniških del tudi pet slik, katerih avtorstvo pripisujejo Adolfu Hitlerju. Dražba je ponovno razburila javnost, toliko bolj, ker slike nacističnega diktatorja vedno dosežejo zelo visoke cene. Župan Nürnberga Ulrich Maly je ponudbo dražbene hiše Weidler označil za neokusno, poroča Süddeutsche Zeitung.

Preden je Hitler postal vodja nacistov, je bil ambiciozen slikar. Na sliki levo zgoraj primer njegovega dela, ki se je prodajalo na dražbi leta 2014 v Nürnbergu. 

Med Hitlerjevimi deli na dražbi je med drugim slika gorskega jezera z izhodiščno ceno 45.000 evrov. Še pred dražbo so nekaj del iz ponudbe umaknili, saj se je porajala domneva, da gre za ponaredke. Zadevo zdaj preiskuje policija. Na dražbi bo tudi domnevno Hitlerjev pleteni naslanjač, ki ima ob straneh svastiko. Da dražbena hiša ne bi prišla navzkriž z zakonom, so v predstavitvenem katalogu svastiko zameglili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Primer dela, katerega avtor naj bi bil Hitler, ki se je prodajalo na dražbi leta 2016 v Nürnbergu.

Posel s predmeti, tesno povezanimi z nacizmom, ima dolgo tradicijo, ki je ne presekajo ne javno zgražanje ne medijski pogromi. V Nemčiji so nacistični simboli v javnosti prepovedani, a so dovoljene izjeme, če so ti postavljeni v izobraževalni ali zgodovinski kontekst. Hitlerjeve slike zato niso protizakonite, saj na njih niso upodobljeni nacistični simboli, temveč gre najpogosteje za krajine.

Hitler je v svoji mladosti želel poslati slikar, a njegovi akvareli niso odstopali od nešteto drugih. Ne glede na njihovo umetniško vrednost so Hitlerjeve slike izjemno zaželene med zbiratelji nacističnih predmetov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Komunisti, povsod so |  09 .02. 2019 ob  13: 23
Neokusno tudi z moje strani. Umetnine, ki so del kulturne dediščine so neprecenljive in nikakor ne bi smele naprodaj.