DRASTIČEN DVIG NADOMESTILA ZA UPORABO STAVBNEGA ZEMLJIŠČA, A NE ZA VSE: Adria Ankaran 269 odstotkov več, zdravilišče brez sprememb

Ankaran

Občina Ankaran je dvignila ceno nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, vendar ne vsem enako. Tako mora Adria Ankaran po novem plačati kar 269 odstotkov višji znesek v primerjavi s prejšnjimi leti, Ortopedska bolnišnica Valdoltra bo morala po novem plačati 43 odstotkov višji znesek, Zdravilišče Debeli rtič pa bo plačalo približno enako ceno kot minula leta.

Drastičen dvig cene nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča bo najbolj udaril po žepu Adrio Ankaran, ki je leta 2016 plačala občini Ankaran 121.957 evrov, za leto 2017 pa so jim obračunali kar 269 odstotkov višji znesek, kar pomeni, da bodo po novem plačali dobrih 328.000 evrov. "Na odločbo smo se pritožili, ker smo mnenja, da takšno zvišanje nima pravne podlage," pojasnjujejo v Adrii Ankaran, kjer od občine niso dobili nobenega pojasnila za takšen dvig nadomestila.

Precej višji znesek bo za leto 2017 plačala tudi Ortopedska bolnišnica Valdoltra, in sicer 84.236 evrov. Za leto 2016 so občini Ankarana plačali nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča v višini 58.796, enak znesek so plačali tudi leta 2015. Leta 2014 jim je občina Koper odmerila nadomestilo v višini 60.125 evrov. "Na odločbo se nismo pritožili, kljub temu da je znesek glede na pretekla leta višji za 43 odstotkov. Pritožba ne zadrži plačila," so povedali v bolnišnici Valdoltra.

Zdravilišče Debeli rtič: nimamo razloga za pritožbo

Zdravilišče Debeli rtič je prejelo odločbo za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki je skoraj identično višinam odločb v preteklih letih, zato razloga za pritožbo nimajo. "Veseli pa nas, da je odločba specificirana po posameznih parcelah, kar prejšnja leta ni bilo, saj smo dobili le skupne zneske," pravijo v Zdravilišču Debeli rtič.

"Novi odlok upošteva spremembo zakonodaje in uvaja neto tlorisno površino, ki je praviloma večja. Glede na namen uporabe zazidanega stavbnega zemljišča oziroma stavbnih delov se ti delijo po namenu uporabe, kot ga določa register nepremičnin. Na višino odmere nadomestila vpliva še dejavnik vpliva pristanišča, ki niža število točk za stanovanjski namen. Območje najvišje odmere nadomestila predstavlja območje obmorskega pasu," pravijo na občini Ankaran.

Na občino Ankaran smo vprašali, zakaj so nekaterim uporabnikom stavbnih zemljišč drastično dvignili ceno nadomestila za uporabo, pri drugih pa cena ostaja tako rekoč enaka. 

Decembra 2016 je občina sprejela nov odlok za odmero nadomestila, pred tem se je uporabljal odlok koprske občine. Kot pojasnjujejo na ankaranski občini, odlok prinaša spremembe na praktično vseh področjih, na novo določa območja in točkovanje ter upošteva spremembo zakonodaje.

Občina je razdelila območja

Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča se tako obračunava za območje mestnega značaja, sem spadajo pozidane površine in površine, določene za širitev naselja s prostorskimi akti; površine, kjer je določena gradnja kompleksov (stanovanja, industrijska in turistična območja) in območja, ki so opremljena z vodovodnim ter električnim omrežjem.

Odlok določa območje pristanišča, ki predstavlja 36 odstotkov občine. Nadalje določa obmorski pas (Debeli rtič), ki ga želi občina zavarovati in ustrezno urediti. Obmorski pas fizično omejuje državna cesta od Škofij do Lazareta, na severu pa se ta pas širi tudi sto metrov od morske obale. Center Ankarana ima mestni značaj in prav sem želi občina v prihodnosti preusmeriti poselitev. "Ostala območja so definirana kot območja, ki niso zajeta v zgornje tri delitve," razlagajo na občini Ankaran.

Cene so bodo na skupni letni ravni dvignile za 126.338 evrov

"Pri določitvi točk so bili upoštevani kriteriji oddaljenosti od oskrbnega središča (centra naselja in občine), konfiguracije območja, namena urejanja po prostorskih aktih, sanacije neskladnosti s prostorskimi akti in smotrnosti uporabe stavbnega zemljišča," še pojasnjujejo na ankaranski občini in dodajajo, da odlok uvaja tudi točkovanje, vezano na opremljenost z infrastrukturo. "Lastniki stavbnih zemljišč z minimalno infrastrukturo tako plačajo manj," odgovarjajo na občini.

"Glede na leto 2016 se odmera poveča za območje pristanišča, centra in ostala območja, manj pa za obalni pas. Po naši oceni gre za povečanje cen na skupni letni ravni v višini 126.338 evrov oziroma 4,67 odstotka," še pravijo na občini Ankaran. A zaenkrat gre le za ocene, saj niso še vse odmere pravnomočne. 

Deli novico:

šola |  02 .03. 2018 ob  09: 47
Strmčnik po poteh Popoviča počel delati razlike oziroma deliti na naše in vaše kar smatram da župan mora biti za vse enak delati v dobro občine ne pa v svoj privatni interes ali za določeno elito če bo to počel ga bo pokopalo zato mora zgraditi čim prej pokopališče -politično
jurij |  26 .02. 2018 ob  20: 02
@jana, saj bo. Glede na to, da je naš župan malo bolj počasne sorte, in da je do sedaj uspešno preskakoval polena ki mu jih mečejo pod noge, da je uspešno rešil mnoga zemljišča , bo neredil tudi vse ostalo.
Jana |  26 .02. 2018 ob  18: 28
-1
@@Jana, kaj si, ali se delaš?
@Jana |  26 .02. 2018 ob  15: 38
-1
Je bil obljubljen Merkur, kakšna veleblagovnica, Interspar, Lidl, Hofer?
Jana |  26 .02. 2018 ob  14: 15
@Jurij, nisem pričakovala nič več kot samo tisto kar je bilo obljubljeno.
Brin |  26 .02. 2018 ob  10: 23
Adrija ni niti senca tistega kar je bila nekoč. Žal...
@Jana |  26 .02. 2018 ob  08: 58
Adrija odloča za svojo ponudbo in prireditve, zakaj pol tega ne izvaja? A je zdaj občina kriva, ker Adrija ima zaprte gostilne in nima nobenega programa? Lastnik Adrije je država in z njo upravlja tako kot z ostalimi podjetji v njeni lasti, kako pa lahko sama vidiš!
jurij |  26 .02. 2018 ob  08: 50
@Jana , ne vem kaj si pričakovala ? Mogoče kak Planet tuš, pa Supernovo,Hofer,Lidl, mogoče celo Merkur ?
Mogoče mega kinodvorano in gledališče? Kdo pa misliš da bo prišel na vas in postavil nekaj novega?
Gostilna, je bila v sramoto ko je bila odprta. Staro, zanemarjeno , umazano,..
Največji oviralci razvoja turističnega podjetja pa so lokalni pasjeljubci, ki jim ni dovolj da imajo doma vse posrano ,ampak hočejo govna svojih ljubljencev posejati še po celotnem kampu in po obali.
Jana |  25 .02. 2018 ob  20: 03
-4
Kaj ni žalostno da se bremza razvoj Ankarana, edino turistično podjetje se ovora na vsakem koraku ( bila bi zelo vesela da bi bilo nasprotno). Gostilna v sramoto kraja zaprta že dve leti. Kraj umira. Nobene nove ponudbe razen poletnih prireditev v Valdoltri. Za vsako stvar moraš v Koper. Pričakovanja so bila velika........
An kara  |  25 .02. 2018 ob  14: 52
-1
Cisti lopovlok
@Mulo |  25 .02. 2018 ob  07: 05
-4
Na kratko si povedal bistvo. Če bi kaj drugega rekel, bi Strmčnikovi ljudje na portalu takoj rekli, da se laže in da je v naši občini vse ok in da smo vsi Popotovi. Zdaj se kitijo z urejanjem ceste, ki jo je financirala država, pločnike od občine pa so pokrpali, da je gorje svinji.
Mulo |  24 .02. 2018 ob  18: 09
-5
Tako je vsaka nova stvar ... ko poližeš vse sladko ti ostane samo drek.
1