DRAMATIČNE RAZMERE ZARADI SNEŽENJA: Med smrtnimi žrtvami tudi Slovenec, na tisoče ujetih

Svet

V delih Avstrije in na Bavarskem močno sneženje, zaradi katerega je konec tedna v zimskošportnih središčih obtičalo na tisoče turistov, še naprej povzroča težave. Na Bavarskem sta še vedno otežena cestni in železniški promet, ponekod so danes zaprte šole. Iz Avstrije so v nedeljo poročali tudi o najmanj štirih smrtnih žrtvah med smučarji.

Od sobote zjutraj je na severni strani Alp zapadlo več kot pol metra snegaKer marsikje v Avstriji še vedno sneži, so danes zaprte številne ceste. Za torek je napovedano novo močno sneženje.

V Avstriji nevarnost snežnih plazov danes ostaja visoka, in sicer 4. stopnje na petstopenjski lestvici, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. A kljub opozorilom oblasti so se nekateri smučarji v nedeljo podali na turno smuko.

V zvezni deželi Predarlsko na zahodu Avstrije sta v nedeljo v ločenih nesrečah umrla nemška smučarja, ki sta ju pod seboj pokopala snežna plazova. Blizu kraja Schoppernau poročajo o plazu, ki je pod seboj pokopal 26-letnega smučarja, blizu Damülsa pa je pod plazom umrl 32-letni Nemec. Na smučišču Gargellen v Predarlskem se je v nedeljo smrtno ponesrečila tudi 24-letna švicarska deskarka, ki je na enem od smučišč zapeljala s proge, drsela po strmini in z glavo naprej padla v kup snega.

V avstrijskem smučarskem središču Zauchensee se je v nedeljo smrtno ponesrečil slovenski smučar. 35-letnik je padel med smučanjem po delu proge, namenjenem smučanju po celcu, ter obtičal v več kot meter globokem snegu. Reševalci so ga izkopali iz snega, a jim ga ni uspelo oživiti, danes poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ko smučar ni prispel na dogovorjeno mesto ob žičnici, so ga prijatelji začeli iskati. Najprej so sami presmučali del proge, po kateri je smučal Slovenec, in ugotovili, da je popolnoma zasut. Nato so obvestili reševalce. "Trije reševalci so na kraj nesreče prispeli v petih minutah. Smučar je bil povsem zasut s snegom," je za agencijo APA povedal vodja gorskih reševalcev v Altenmarktu Thomas Gotthardt.

Reševalci so ponesrečenca takoj začeli oživljati, tudi z defibrilatorjem. Kasneje so se pridružili še štirje reševalci, zatem pa so smučarja prepeljali v bližnjo kočo. Po navedbah reševalcev so ga oživljali dve uri, nato pa so potrdili njegovo smrt, še poroča APA.

Več ljudi v Avstriji še pogrešajo. Kot na spletni strani piše avstrijska radiotelevizija ORF, je v Spodnji Avstriji danes stekla reševalna akcija za dvema pohodnikoma, ki ju pogrešajo od sobote. Na Solnograškem pa od sobote pogrešajo dva planinca, ki se nista vrnila s pohoda v gorovju Tennengebirge. Kljub obsežni iskalni akciji ju še niso našli.

Po poročanju agencije APA je na avstrijskem Štajerskem zaradi snega od sveta odrezanih okoli 2000 ljudi, smučišče Hochkar na meji med avstrijsko Štajersko in Spodnjo Avstrijo pa je zaprto. Na Zgornjem Štajerskem zaradi slabega vremena do nadaljnjega ne bodo leteli helikopterji.

V avstrijskem smučarskem središču Saalbach-Hinterglemm je do nedelje popoldne, ko so strokovnjaki z eksplozivom sprožili nadzorovan plaz, obtičalo okoli 12.000 turistov. Še naprej pa je zaradi nevarnosti snežnih plazov zaprta cesta do Obertauerna. Reševalne službe so sicer v nedeljo organizirale spremstvo za tiste, ki so se želeli vrniti domov.

Na Solnograškem je medtem motena oskrba z elektriko. Dopoldne je bilo brez električne energije 1500 gospodinjstev, še poroča APA.

Tudi na Bavarskem sta zaradi snega danes še vedno otežena cestni in železniški promet, čeprav je sneženje ponoči nekoliko ponehalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tudi na Bavarskem je nevarnost snežnih plazov 4. stopnje. Nekatere ceste in železniške proge so zaprte zaradi nevarnosti snežnih plazov, druge zaradi podrtih dreves in vej. Na jugu Bavarske so danes zaprte številne šole.

V delih Avstrije in na Bavarskem močno sneženje, zaradi katerega je konec tedna v zimskošportnih središčih obtičalo na tisoče turistov, še naprej povzroča težave. Na Bavarskem sta še vedno otežena cestni in železniški promet, ponekod so danes zaprte šole. Iz Avstrije so v nedeljo poročali tudi o najmanj štirih smrtnih žrtvah med smučarji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Dinksi |  07 .01. 2019 ob  14: 38
Res sreča, da imamo globalno segrevanje. Si moreš mislit, kaj bi šele bilo, če ga nebi bilo!?