DRAMA ZARADI POŽARA NA DVEH KONCIH: Med evakuacijo dva poškodovana policista, pri gašenju dva gasilca (FOTO)

Kronika

Nekaj po polnoči je zagorelo na balkonu večstanovanjske hiše na Beblerjevem trgu v Ljubljani, požar se je razširil tudi na sosednja stanovanja in deloma na podstrešje. Iz hiše so evakuirali 93 ljudi, v požaru in izvajanju evakuacije je bilo poškodovanih pet oseb. Gasilci so sicer požar hitro in uspešno pogasili, vzrok požara pa še ugotavljajo. V petek zvečer so gasilci pogasili požar, ki je izbruhnil v sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu. Kot so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje, so gasilci celotno požarišče prekopali in zalili z vodo ter pregledali okolico. Pri gašenju sta se po poročanju Radia Slovenije dva gasilca lažje poškodovala.

Kot so danes sporočili iz ljubljanske gasilske brigade, je zagorelo na balkonu v šestem nadstropju večstanovanjske hiše na Beblerjevem trgu v Novih Jaršah. Požar se je razširil na sosednja stanovanja, ob prihodu gasilcev so bila tri stanovanja v ognju, požar pa se je deloma razširil že na podstrešje. Dve stanovanji sta popolnoma uničeni, dve pa delno.

Požar v Ljubljani (Foto: Gasilska brigada Ljubljana)

Gasilci, reševalci in stanovalci so takoj začeli z evakuacijo. Evakuirali so 93 ljudi, pri tem pa se je poškodovalo pet ljudi, od tega dva policista in trije stanovalci. Ena oseba je utrpela hujše opekline, ostali so se zastrupili z vdihavanjem dima, tudi oba policista.

Foto: Gasilska brigada Ljubljana

Gasilci so poškodovanim nudili pomoč do prihoda reševalcev. Dežurna služba za zaščito in reševanje ljubljanske občine je zagotovila odeje za stanovalce, vodo, ogrevan avtobus in nadomestna stanovanja za stanovalce uničenih stanovanj, so navedli v upravi za zaščito in reševanje.

Okoli 3.30 so se stanovalci, ki bivajo do petega nadstropja večstanovanjske hiše, lahko vrnili v svoja stanovanja, nekaj kasneje pa tudi ostali stanovalci, razen iz štirih najbolj prizadetih stanovanj. Mestna občina Ljubljana je poskrbela za namestitev oseb, ki se zaradi uničenih stanovanj ne morejo vrniti v svoje domove, so navedli v gasilski brigadi. Danes dopoldne bodo s ponjavami prekrili del poškodovane strehe.

Foto: Gasilska brigada Ljubljana

O požaru je bil obveščen požarni inšpektor, zjutraj pa je stekla tudi kriminalistična preiskava, v kateri bodo ugotavljali vzrok in okoliščine dogodka, so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana.

V intervenciji je sodelovalo 41 gasilcev s 13 vozili. Poleg Gasilske brigade Ljubljana so sodelovale še prostovoljne operativne enote Zadobrova, Šmartno ob Savi in Tomačevo Jarše, enota Črnuče pa je bila vpoklicana na dežurstvo v gasilsko brigado.

Foto: Gasilska brigada Ljubljana

Ognjeni zublji zajeli obrat z odpadki

Ogenj, ki je v obratu z odpadki zajel odpadni material, papir, plastiko in kovinske dele, so gasili gasilci prostovoljnih gasilskih društev Lenart, Sveti Jurij, Sveta Trojica, Benedikt, Gočova, Cerkvenjak, Osek, Selce, Sveta Ana in Ptuj, o dogodku pa so bile obveščene vse pristojne službe, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Radio Slovenija je poročal, da sta se pri gašenju požara lažje poškodovala dva gasilca, ki so ju odpeljali z reševalnim vozilom. Na Policijski upravi Maribor so v sporočilu za javnost zapisali, da policisti v zvezi s požarom še opravljajo ogled in zbirajo obvestila. Policisti so bili sicer že v petek napoteni na kraj in ga zavarovali. Za zdaj še vedno ni znano, kaj je vzrok požara.

V sortirnici odpadkov v Lenartu je sicer zagorelo že v noči na nedeljo, preiskava tega prejšnjega požara, ki je po prvih ocenah podjetja Salomon povzročil za okoli 250.000 evrov škode, še ni zaključena, neuradno je do dogodka prišlo zaradi samovžiga. Sortirnico je v petek, le nekaj ur pred drugim požarom, obiskal tudi okoljski minister Simon Zajc.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija