DRAMA S PREIMENOVANJEM PRAZNIKA SE NADALJUJE: Danes bo o vetu odločal državni svet

Slovenija

Državni svet bo danes na predlog skupine državnih svetnikov obravnaval predlog odložilnega veta na novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih. Z novelo je DZ minuli teden izglasoval preimenovanje državnega praznika vrnitve Primorske k matični domovini v praznik priključitve Primorske k matični domovini.

Odločanje DS o predlogu veta je zahtevala skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Brankom Tomažičem. Kot je za STA pojasnil Tomažič, je termin "priključitev" neustrezen tako s knjižnega kot s terminološkega vidika. Primorci namreč niso bili nikoli zunaj Slovenije, ampak so bili vedno njen del. Primorskega ozemlja zato po njegovih besedah ni mogoče priključiti, pač pa so Primorci veseli, da so se v Slovenijo vrnili.

Prav tako je termin po njegovi oceni neustrezen, ker bi lahko s tem terminološko in vsebinsko Italiji dali možnost, da začne "glodati" po zgodovini. Če je bila Primorska priključena, bi namreč lahko trdili, da je bila v resnici italijanska, je pojasnil.

DZ je predlog spremembe zakona, ki ga je v DZ vložila skupina poslank in poslancev koalicije in Levice s prvopodpisanim Matjažem Nemcem, potrdil pred tednom dni. Vendar pa se je že v predstavitvi stališč poslanskih skupin izkazalo, da niti v koaliciji glede predloga niso bili povsem poenoteni. Tako so poslanci DeSUS napovedali glasovanje po svoji vesti. V Levici so bili zakonu naklonjeni, v večjem delu opozicije (SDS, NSi in SNS) pa so mu nasprotovali.

Če bo DS izglasoval veto, bo DZ o zakonu moral odločati ponovno, vendar bi bilo tedaj za njegovo potrditev potrebnih 46 glasov. Glede na to, da so ga na prvem glasovanju poslanke in poslanci potrdili z 38 glasovi za in 32 proti, bi bila v primeru veta potrditev tega zakona dokaj negotova.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  23 .04. 2019 ob  13: 28
priključte domobrančke k haiderju in vrnite pohapsano komur pohapsano
vseved |  23 .04. 2019 ob  12: 13
-1
Domobranci prekopavajo kosti, komunisti bi spreminjal imena,... koja banda