DR. ANA FRKOVIĆ IZ MANOLA AESTHETICS: Zakaj po 17 letih še vedno obožuje svoje delo in ga opravlja s strastjo in ljubeznijo?

Trendi

Ker je stomatologija zelo specifična in zahtevna veja medicine, ki zahteva vseživljenjsko izobraževanje, smo veseli, da je na vsa vprašanja, povezana s svojim poklicem, odgovorila ena izmed vrhunskih stomatologinj, dr. Ana Frković, ki nam je v intervjuju med drugim razkrila tudi, zakaj se je sploh odločila za študij stomatologije.

Dr. Ana Frković se je začela izobraževati na Srednji medicinski šoli, nato pa je diplomirala na oddelku za zobozdravstvo na Medicinski fakulteti Univerze na Reki.

Sedemnajst let izkušenj je pridobila v vrhunskih zobozdravstvenih klinikah, specializiranih za parodontologijo in implantologijo, danes pa je priljubljena zdravnica v studiu Manola Aestethics in sodeluje z vrhunskim strokovnjakom Hrvojem Manolo. Obožuje izzive in ima zares poseben interes in strast do svojega dela, pri katerem ne glede na vse na prvo mesto postavlja kakovost. Meni, da je izredno pomembno nenehno izobraževanje, zato svoje znanje dodatno bogati s številnimi domačimi in mednarodnimi tečaji in kongresi.

dr. Ana Frković

Kako pomembno je zobozdravstvo za povečanje kakovosti življenja in kako pomembno je vseživljenjsko učenje, da človek postane profesionalec v svojem poklicu, v intervjuju z dr. Ano Frković.

Kaj nam lahko poveste o postopku zdravljenja zob?
Zdravljenje zob je, odvisno od ugotovljene diagnoze, mogoče opraviti v enem ali več obiskih. Cilj zdravljenja je ohraniti obstoječi zob in odpraviti vnetja in simptome, da bi pacient lahko naprej deloval brez bolečin.

Koliko časa traja postopek namestitve vsadka in, ali je postopek boleč?
Postopek namestitve vsadka ni boleč, ker se izvaja pod lokalno anestezijo z nadaljnjim priporočilom protibolečinskih tablet. Namestitev vsadka zahteva čas, odvisno od bolnikovega zobozdravstvenega stanja in števila vsadkov. Pravzaprav je stanje vsakega bolnika individualno in je odvisno od stanja kosti in ugotovitve CT, pa tudi od sposobnosti in spretnosti zobozdravnika ali kirurga.

Kakšna je cena namestitve vsadka?
Cena namestitve vsadka se razlikuje glede na proizvajalca vsadka in zapletenost postopka, kot so korekcija kosti, dvig sinusov itd. Ker je vsaka postavitev vsadka individualna, vas prosimo, da nas kontaktirate in sestavimo ponudbo samo za vas.

Zakaj je pomembno imeti kvaliteten vsadek?
Kakovost vsadka je pomembna zaradi možnih zapletov, ki se lahko pojavijo okoli vsadka, zlasti pri bolnikih s slabšim zdravjem, kjer je tveganje večje (bolniki s sladkorno boleznijo, kadilci, parodontitis itd.). Prav tako je pri bolnikih z neustreznimi kostmi bolje uporabiti preverjene vsadke, ki so na trgu že dolgo, ker zanje obstajajo povratne informacije iz raziskav in študij. Resni proizvajalci stojijo za svojim izdelkom in dajejo garancijo, ki jo najdete v studiu Manola Aestethics.Kakšno zdravljenje lahko pričakujejo pacienti v studiu Manola Aestethics?
Zdravljenje, ki ga lahko bolniki pričakujejo v studiu Manola Aestethics je zagotovo individualen pristop do vsakega pacienta, največja zavzetost, prijaznost in profesionalnost celotne ekipe. Na prvo mesto postavljamo kakovost, poseben čas pa namenjamo izdelavi najmanjših detajlov, da bo vaš nasmeh popolnoma naraven.

Zakaj ste se odločili za stomatologijo?
Ker sem že od malih nog v stiku z zobnim laboratorijem, sem si od nekdaj želela delati z zobmi. Končala sem srednjo zobozdravstveno šolo in moja želja po znanju in komunikaciji z ljudmi je z leti vedno bolj rasla, zato sem se odločila nadaljevati v isti smeri in postati doktorica dentalne medicine.

Kateri postopki vključujejo estetsko zobozdravstvo in kateri paradontologijo?
Estetsko zobozdravstvo vključuje estetske postopke, ki vplivajo na lepoto in videz nasmeha, na primer izdelava furnirjev, samostojnih kron in mostov, pa tudi čudovite bele estetske zalivke in beljenje - torej korekcijo barve zob. Parodontologija vključuje postopke na dlesni, kot so zdravljenje parodontitisa, gingivektomije in gingivoplastike. Te dve veji je težko ločiti, ker sta tesno povezani, pogosto brez zdrave dlesni ali brez korekcije roba dlesni ne moremo dobiti lepega estetskega dela. Obožujem različne veje zobozdravstva, ker ljudem pomagajo, da resnično spremenijo svoj nasmeh, ki ga na koncu ne snamejo več z obraza.

Kako pogosto se ljudje odločijo za pregled zob še preden začutijo bolečino?
V zadnjih nekaj letih se ljudje, po zaslugi oglasov in družbenih omrežij, veliko bolj zavedajo zdravja svojih zob, zato lahko rečem, da jih večina prihaja na redne preglede in čiščenja. Seveda so vedno tudi izjeme in pogosto je bolečina lahko nepredvidljiva, zato so ljudje prisiljeni predčasno obiskati zobozdravnika. Poudariti želim, da lahko preventivni pregledi močno preprečijo razvoj zobnih bolezni, zato se pravočasno dogovorite za sestanek v našem zobozdravstvenem studiu!

Kaj po vašem mnenju povzroča največ zobnih težav pri odraslih?
Ljudje imajo največ težav, kadar niso poučeni o dobri ustni higieni in pomembnosti rednih pregledov. Potem so tu še napredne težave z dlesnijo, škrtanje z zobmi in skrite kariozne lezije, ki motijo ​​pacientov nasmeh, pa tudi funkcionalnost obstoječih zob. Pojavi se nenadna akutna bolečina, zato je treba zdraviti zob (koreninske kanale), ki bi ga v resnici lahko pravočasno popravili z zalivko. Takšne situacije potem zahtevajo več obiskov in časa ter seveda več finančnih sredstev za pacienta.

Zakaj ste za svoj poklic izbrali stomatologijo?
Rada delam z ljudmi in zelo me osrečuje zadovoljstvo mojih pacientov, ko dosežemo želen rezultat. Enostavno uživam v vsaki fazi svojega dela, ker se počutim, kot da slikam sliko, ki jo bom kasneje občudovala in si jo zapomnila za celo življenje.

Katere lastnosti so pomembne za dobrega zobozdravnika?
Mislim, da je zelo pomembno da stomatolog obožuje svoje delo in da ga opravlja s strastjo in ljubeznijo. Biti mora predan svojemu delu, kjer se nenehno uči in nadgrajuje svoje znanje, skozi celo življenje. Zelo pomembna je tudi komunikacija z ljudmi in verjamem, da mora imeti dober zobozdravnik spretnosti, ki mu bodo v pomoč, da brez težav z odliko opravi vse mogoče situacije, v katerih se lahko najde. Zelo pomembna je tudi sposobnost da nemoteno in brez predsodkov sodeluje z ostalimi člani ekipe in kolegi, ker timsko delo prispeva k izboljšanju in reševanju zobozdravstvenih postopkov.

Zakaj ste za svojo službo izbrali prav Manola Aestethics?
Manola Aestethics sem izbrala predvsem zaradi priložnosti, da se posvetim pacientu v ordinaciji, kjer čas ni omejevalni dejavnik. Vsakemu pacientu se lahko podrobno posvetim ob upoštevanju vseh njegovih želja in potreb. Pri izbiri sta bila zame pomembna še dva dejavnika: vrhunska ekipa našega zobotehnika Hrvoja ter veselo in sproščeno vzdušje, h kateremu prispevata Melita in naša zobozdravniška asistentka Angela. Menim, da je odnos med ekipo v laboratoriju zelo pomemben za svetovanje in razumevanje želja pacientov ter doseganje končnega rezultata.

Nasmeh je prva stvar, ki jo opazimo pri drugi osebi, zato lahko svojo samozavest resnično spremenite, če se iskreno smejite. Odločite se za spremembo in nam sporočite, saj naše roke ustvarjajo najkakovostnejši in najbolj naraven nasmeh.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  06 .07. 2021 ob  08: 58
-1
Dr. Trampuž v Zagrebu je zakon za inplantante