DOŽIVITE PIRAN PRED DOMAČIM EKRANOM: Znova bo zazvenela tudi Tartinijeva violina

Piran

Oddaja Dobro jutro bo ta petek, 8. aprila, točno na dan, ko mineva 330 let od rojstva slavnega violinista, skladatelja in pedagoga Giuseppeja Tartinija, proslavila obletnico rojstva tega čudežnega dečka, ki je del svojega življenja preživel v Piranu. V oddaji Dobro jutro bo posebej za to priložnost znova zazvenela Tartinijeva violina, srečali se bodo tudi z maestrom narodov in se spomnili njegove življenjske in poklicne poti. Obenem vas bodo opomnili, da je Piran mesto številnih obrazov, tudi v Cannesu in Benetkah nagrajenega češkega režiserja Františka Čapa, ki je v Piranu ustvarjal in je tu tudi pokopan. Oddaja Dobro jutro bo na sporedu med 7. in 10. uro.

Voditeljici Karin Sabadin in Erter Pust s kolegi vabita na glasbeno popotovanje skozi čas. 

V jutranji oddaji, ki jo ustvarjalci Regionalnega RTV-centra Koper/Capodistria pripravljajo ob 330. obletnici rojstva Giuseppeja Tartinija, se bodo srečali z njegovo glasbeno dediščino, ki jo hranijo v piranskem muzeju Sergeja Mašere in Tartinijevi hiši.

Giuseppe Tartini se je v Piranu rodil in tam preživel svoja otroška in mladostna leta, največji del svojega življenja pa je živel v Padovi, kjer je tudi pokopan. Izjemen ugled je kot violinski virtuoz, skladatelj in pedagog užival po vsej Evropi že za časa svojega življenja.

Tartinijev trg, kjer maestro Tartini sliši vse, kar si povemo pod njegovim kipom, bo eno od prizorišč triurnega dogajanja, gledalci pa bodo lahko uživali tudi v sonati, ki jo bo violinist zaigral na originalno Tartinijevo violino. Ta je prestala hude čase druge svetovne vojne in se na srečo ohranila vse do danes, a ni edini njegov ohranjen instrument v naši bližini. Obiskali bodo namreč tudi sosednji Trst, kjer prav tako hranijo eno od mojstrovih glasbenih raritet.

Voditeljici Erter Pust in Karin Sabadin z Mojco Bužan, odgovorno urednico UPE Regionalnega televizijska programa.

"Veseli me, da bova s Karin Sabadin po dolgem času spet skupaj vodili jutranjo oddajo in bova lahko gledalkam in gledalcem pokazali nekaj ekskluzivnega, kar je del naše kulturne dediščine in česar še niso videli. V studiu se mi bodo med drugim pridružili tudi kulinarični mojstri, ki so v Tartiniju in njegovi violini poiskali navdih za sladice in poseben koktejl, spoznali pa bomo tudi moč glasbene terapije," pred oddajo pravi voditeljica Erter Pust, medtem ko njena kolegica Karin Sabadin obljublja: "Vražje dobro se bomo imeli, za to bo poskrbel veliki mojster violinske umetnosti, ki si zasluži našo pozornost danes in vse dni v letu, in to ne samo letos, ko obeležujemo Tartinijevo leto. Njegova dognanja in veličina sta brezčasni, priklopite se na naš program in se prepustite glasbi, ki vas začara. Saj je tudi on sanjal, da je lahko dosanjal Vražji trilček."

Mojca Petrič Bužan, odgovorna urednica UPE Regionalnega televizijska programa v slovenščini, pa je dodala: "V Tartinijevem letu želimo vso Slovenijo nagovoriti v jeziku velikega mojstra – jeziku glasbe, violine, domačega mesta Piran, someščanov in majhnih radosti, tudi kulinaričnih. Gledalci bodo doživeli Piran, ki ni le lepa kulisa, ampak kraj, kjer resnično začutimo Sredozemlje, kjer Tartinijeva violina ni le spomin, ampak inštrument, na katerega glasbeniki še danes izvabljajo čudovite zvoke."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija