DOVOLJENJE ZA ODPRTJE ŠPORTNE DVORANE BONIFIKA: Kdaj bodo Tigri spet lahko trenirali?

Koper

Kljub zagonu vrhunskega in tekmovalnega športa v Sloveniji mnoge športne dvorane še samevajo. Od desetih košarkarskih klubov lige Nova KBM so treninge začeli le pri Cedeviti Olimpiji, Krki, Helios Suns in Zlatorogu. Ostali klubi še mirujejo, saj so njihove športne dvorane v sklopu šolskih objektov.

Aktualni državni in pokalni prvak KK Koper Primorska je bil prvi športni klub v Sloveniji, ki je zaradi naraščajočega števila okuženih z novim koronavirusom v sosednji Italiji zaprl dvorano za gledalce. Sporočilo o tem je klub objavil 27. februarja, prvo tekmo pred praznimi tribunami pa je odigral 1. marca.

Koprski Tigri so nastopali še dvanajst dni: 12. marca so bila prekinjena vsa košarkarska tekmovanja, 20. marca pa je Košarkarska zveza Slovenije sprejela odločitev, da so tekmovanja v vseh ligah in starostnih kategorijah za sezono 2019/2020 uradno zaključena.

"Prav zdaj smo dobili dovoljenje, da odpremo športno dvorano, tako da pričakujemo, da bi s treningi začeli prihodnji teden," je povedal vodja članske ekipe Goran Jagodnik. "Imamo srečo, da naša dvorana ni v sklopu šole, hkrati imamo v dvorani Bonifika dovolj košev, tako da bomo lahko normalno trenirali. Zaenkrat bodo to v glavnem mladinci, saj večine članov ni več v Kopru."

Kakšna bo odločitev evrolige?

Glede na to, da je slovensko državno prvenstvo že končano, v Kopru nestrpno pričakujejo odločitev evrolige, ki bo 24. maja sporočila, kako naprej in kaj narediti z letošnjo sezono. To bo vplivalo tudi na ligo Abo, ki je kvalifikacijsko sito za evroligo.

"Moje osebno mnenje je, da z ligo Aba nima smisla nadaljevati, saj so v državah razmere zelo različne. V Črni gori na primer so že pripravljeni na nadaljevanje, v Srbiji šele izvajajo testiranja po klubih, pri nas še nismo začeli vaditi," meni Jagodnik.

Goran Jagodnik

Nekateri treningi so se začeli v ponedeljek, velja stroga zdravstvena zaščita

Trenirati so začeli v Novem mestu, Domžalah, Ljubljani in Laškem. Krka se je zbrala v ponedeljek v dvorani Livada, Helios Suns v nekdanji dvorani Komunalnega centra, Cedevita Olimpija v Stožicah, mladinci Zlatoroga pa v Treh lilijah.

Na vseh lokacijah velja stroga zdravstvena zaščita. Košarkarji morajo v dvorano priti že oblečeni v športno opremo, vsak mora imeti na obrazu masko, svojo žogo, ki jo mora pred vhodom v dvorano razkužiti, po treningu pa mora vsak takoj zapustiti dvorano. Vsi treningi potekajo brez kontakta.

Druga zadeva, na katero opozarjajo klubi iz manjših sredin, je tekmovalni sistem v ligi Nova KBM. Večina meni, da pogoste tekme z istimi nasprotniki niso zanimive za gledalce, igralcem ne prinašajo bistvenega napredka, ne zadovoljijo pa niti pokroviteljev.

Kako naprej?

Rešitev je lahko sodelovanje v regionalnem tekmovanju, ki pa prav tako ima svoje finančne pasti in nevarnosti. Za naslednjo sezono se predvideva širitev prve lige Aba na štirinajst klubov, kar bi za seboj prineslo sprostitev dveh mest v ligi Aba 2.

Od slovenskih klubov so interes za igranje v elitni ligi Aba izrazili Koper Primorska, Cedevita Olimpija in Krka, ki so v njej nastopali že v tej sezoni in ki bodo verjetno imeli pravico tudi v naslednji, v ligi Aba 2 pa so pripravljeni igrati le pri Helios Suns.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija