DOSTOPNE CESTE ZA DRUGI TIR ŽE ASFALTIRAJO: Veliko tujcev se pripravlja na ostale razpise za projekt (FOTO)

Slovenija

Te dni so se na nekaterih od dostopnih cest za gradbišča objektov drugega tira začela izvajati zaključna dela, vključno z asfaltiranjem cest. Dela potekajo po terminskem načrtu in bodo predvidoma končana do konca julija 2020, je povedal izvršni direktor gradbenega sektorja pri 2TDK Marko Žitnik. Skupno gre za skoraj 21 kilometrov cest.

Izvajalec trenutno sicer dela na 20 od skupno 23 predvidenih dostopnih cest, dela pa potekajo skladno z zahtevami in pričakovanji, je v izjavi medijem ob ogledu del pri Klancu pri Kozini navedel Žitnik, ki verjame, da bodo dela končana v predvidenem roku.

Vse ceste bodo asfaltirane, nekatere bodo omogočale dvosmerni promet, nekatere ožje pa bodo imele izogibališča. Po koncu del bodo ceste predane lokalnim skupnostim za potrebe lokalnega prometa, je še navedel Žitnik. Pri tem je pojasnil, da so na območju Tinjana odkrili še eno arheološko najdišče, da pa arheološka dela potekajo vzporedno z gradnjo dostopne ceste. Trenutno je sicer manjša zamuda, ki pa naj ne bi vplivala na končni rok za dokončanje del.

Prvi mož 2TDK Dušan Zorko je ob tej priložnosti poudaril, da podjetje "dela s polno paro naprej".

Član uprave 2TDK Marko Brezigar pa je izpostavil, da so na torkovem sestanku v Bruslju s predstavniki Evropske komisije, evropskih Ten-t koridorjev in združenja dolgih tunelov prejeli izrazito podporo projektu drugega tira, ki rešuje edino ozko grlo na mediteranskem in baltsko-jadranskem koridorju.

Kot je dodal Zorko, gre za evropsko priznan projekt, ki "mora biti zgrajen", saj bo pomemben ne le za Slovenijo, ampak širše za Evropo.

Glede dveh razpisov za glavna gradbena dela na projektu sta Zorko in Brezigar pojasnila, da pričakujejo velik interes. Glede na to, da so prejeli veliko pravno-ekonomskih vprašanj, pa se po Brezigarjevih besedah "veliko tujcev pripravlja na razpise".

Glede odločitve državne revizijske komisije v zvezi z razpisom za prečkanjem Glinščice je Zorko poudaril, da jih dolžina postopka zaenkrat ne ovira, a obenem izrazil upanje, da se zadeve ne bodo predolgo vlekle. Po njegovi oceni ima komisija zadostno dokumentacijo, na podlagi katere bi lahko podala končno poročilo. "Upam, da bo komisija odločila tako, da bo dobro za projekt," je še dodal.

Veliko zanimanja za asfaltiranje dostopnih cest Potek gradnje dostopnih cest do objektov drugega tira smo danes predstavili medijem. Na nekaterih cestah so se začela izvajati zaključna dela. Dela potekajo po terminskem načrtu in bodo predvidoma končana do konca julija 2020. Skupaj bo zgrajenih 20,7 kilometrov cest. Fotografije: Nebojša Tejić, STA

Objavil/a Drugi tir dne Sreda, 11. december 2019

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija