DOSEGLI SMO VRH 4. VALA: Slovenija po oceni ECDC med deseterico najbolj zaskrbljujočih

Slovenija

Institut Jožef Stefan (IJS) v svoji najnovejši napovedi ocenjuje, da je epidemija covida-19 glede na število pozitivnih testov "predvidoma dosegla vrh četrtega vala". Vrh bo v enotah intenzivne terapije predvidoma dosežen v zadnjem tednu novembra zaradi časovnega zamika od pozitivnega testa do hospitalizacije, je IJS zapisal na spletnih straneh. Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) pa medtem ocenjuje, da se pandemija covida-19 slabša po vsej Evropi, a še posebej deset držav članic EU se sooča s situacijo, ki je nadvse zaskrbljujoča. Med deseterico je pričakovano Slovenija, kjer se okužbe z novim koronavirusom širijo najhitreje v EU in celo na svetu.

Po oceni IJS bo vrh četrtega vala v enotah intenzivne terapije predvidoma dosežen v zadnjem tednu novembra. Takrat bo na intenzivnih oddelkih predvidoma več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300.

"Zdaj je ključno, da zares dosledno izvajajmo pravilo preboleli, cepljeni, testirani (PCT) in vse ostale ukrepe, da epidemija ne bi začela spet naraščati," opozarjajo na institutu.

Zaradi dolgih časovnih zamikov od okužbe do hospitalizacije po njihovem mnenju popravnega izpita ne bo. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. "Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje," so učinek cepljenja pojasnili na IJS.

ECDC: Slovenija v pandemiji med deseterico najbolj zaskrbljujočih

V svoji redni tedenski oceni ECDC ugotavlja, da epidemiološko situacijo v EU trenutno zaznamujeta na splošno visoka in hitro naraščajoča stopnja širjenja okužb z novim koronavirusom ter še relativno nizka, a počasi naraščajoča stopnja smrtnosti zaradi covida-19. Število novih okužb se je tako v tednu do 7. novembra v primerjavi s tednom pred tem povečalo za 19 odstotkov.

Tako število novih okužb kot tudi smrti in hospitalizacij bo v prihodnjih dveh tednih naraščalo, napoveduje. Število primerov in smrti naj bi naraslo za okoli 50 odstotkov. Sedemdnevna incidenca na 100.000 primerov bi se s tem povečala na okoli 300, stopnja smrtnosti pa na 2,7 na 100.000 prebivalcev.

Med deset držav, kjer so razmere najbolj zaskrbljujoče, je ECDC poleg naše države tokrat uvrstil še Belgijo, Bolgarijo, Hrvaško, Češko, Estonijo, Grčijo, Madžarsko, Nizozemsko in Poljsko. Obenem je dodal, da je četrti val pandemije najhuje prizadel tiste države, kjer je delež cepljenih proti covidu-19 nižji.

Med najmanj zaskrbljujoče države je ECDC po drugi strani tokrat uvrstil Italijo, Malto, Španijo in Švedsko. Nemčiji, Avstriji in še 11 drugim državam je pripisal "visoko zaskrbljenost", Franciji, Portugalski in Cipru pa "zmerno zaskrbljenost".

Slovenija ima oziroma je imela v prvem tednu novembra po podatkih ECDC med 30 zajetimi državami - 27 članicami unije, Islandijo, Liechtensteinom in Norveško - najvišjo 14-dnevno incidenco na 100.000 prebivalcev, in sicer 1748. Na drugem mestu je bila Estonija (1698), na tretjem Latvija (1533), nato Litva (1402) in na petem mestu Hrvaška (1394).

Slovenija je sicer s 1650 novimi okužbami dnevno na milijon prebivalcev tudi na vrhu lestvice, ki jo vodi spletni portal Worldometer. Sledita ji sosednji Hrvaška s 1584 in Avstrija s 1300 novimi primeri dnevno na milijon prebivalcev, v prvi deseterici pa so še Slovaška, Gruzija, Litva, Češka, Nizozemska, Madžarska in Danska.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  13 .11. 2021 ob  19: 02
Zakaj je treba zaščitenega zaščititi pred nezaščitenimi tako, da nezaščitene prisilimo k uporabi zaščite, ki sploh ni zaščitila zaščitenega?"
manemebasat |  13 .11. 2021 ob  19: 01
Danska? A niso tam kao full precepljeni? Kje ste cvetke?