DORA V BOLNIŠNICI IZOLA: "Želimo, da se ženske počutijo sproščeno"

Izola

Potem ko je državni presejalni program za raka dojk Dora, ki omogoča ženskam med 50. in 69. letom mamografijo dojk na vsaki dve leti, februarja pričel z delovanjem v Primorski regiji z mobilno enoto v Postojni, se je včeraj presejalno slikanje žensk začelo tudi v Splošni bolnišnici Izola, so sporočili z Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana.

Splošna bolnišnica Izola je izpolnila vse strokovne zahteve in pridobila status presejalnega centra v okviru državnega programa Dora. Z odprtjem tega centra je v program sedaj vključenih 60 odstotkov vseh starostno ustreznih slovenskih žensk.

Presejalno slikanje v stacionarnem centru v izolski bolnišnici izvajajo radiološke inženirke iz tamkajšnje bolnišnice, ki so jih posebej izobrazili za izvajanje program Dora in so stalno nadzorovane s strani Onkološkega inštituta kot upravljavca programa, so pojasnili.

Vsako mamografsko sliko bosta nato ločeno odčitala dva radiologa z OI. Ko bodo radiologi pri odčitavanju mamografskih slik videli spremembe na dojki, bo ženska povabljena na dodatne preiskave na Onkološki inštitut.

"Želimo, da se ženske, vključene v ta program, kontrol udeležijo in se ob tem počutijo sproščeno. Iz tega razloga smo v SB Izola poskrbeli za primerno okolje," je ob otvoritvi prostorov v izolski bolnišnici povedal direktor Splošne bolnišnice Izola Radivoj Nardin.

V izgradnjo prostorov, ki se nahajajo v prvem nadstropju bolnišnice, in nabavo nove opreme je izolska bolnišnica vložila 100.000 evrov ter usposobila osebje, ki sodeluje pri izvajanju programa.

"Pričetek delovanja državnega programa Dora v Splošni bolnišnici Izola pomeni, da so sedaj v program vključene vse ustrezne ženske iz te regije... program zagotavlja visoko kakovostno obravnavo žensk po strogih evropskih smernicah. Zato pozivamo ženske, da se odzovejo vabilu - preprost in hiter pregled na vsaki dve leti vam lahko reši življenje," je povedal vodja državnega programa Dora Maksimiljan Kadivec.

Na presejalno mamografijo v izolski bolnišnici bodo vabljene ženske iz starostne skupine 50 do 69 let, ki imajo stalno prebivališče v občinah Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran in Sežana. Tu prebiva 16.383 žensk te starostne skupine, ki bodo z OI prejele pisno vabilo z datumom in uro pregleda. V program se lahko naročijo tudi same, za pregled pa ne potrebujejo napotnice.

Predvidoma jeseni bodo podoben oddelek odprli tudi v Splošni bolnišnici Franca Derganca v Šempetru pri Gorici.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija