DOPLAČILO ZA ZAPIS STREŠIC NEZAKONITO: Gre za brezplačno pravico

Trst

Pred slabima dvema mesecema je Tržačan Štefan Čok pri postopku podaljšanja veljavnosti vozniškega dovoljenja zaprosil za zapis imena s šumniki, a je od italijanskega avtomobilskega kluba ACI prejel odgovor, da mora za zapis strešic v dokumentu doplačati oziroma zaprositi za duplikat dokumenta, za to storitev pa bi moral odšteti okoli 50 evrov. In ne le to, na nov dokument bi moral čakati precej dlje kot običajno. 

Slovensko narodno skupnost v Italiji je dvignilo na noge, saj so bili prepričani, da je tovrstna praksa nezakonita in diskriminatorna, na kar so tudi glasno opozarjali, med drugim je senatorka Tatjana Rojc o zapletu z zapisovanjem šumnikov na ministra Mattea Piantedosija naslovila tudi poslansko vprašanje.

Pravica do pravilno zapisanega imena s šumniki je namreč po določbi iz 7. člena Zaščitnega zakona za Slovence v Italiji iz leta 2001 brezplačna, piše Primorski dnevnik.

V primeru zapletov z vozniškimi dovoljenji obstajajo različne rešitve, posamezniki pa se lahko za pomoč in nasvet obrnejo na službo za jezikovne pravice ZaJezik, kar je po neuspelem poskusu reševanja zapleta na uradu za promet storil tudi Štefan Čok.

Vztrajnost se mu je obrestovala, saj so ga v uradu nato napotili na pravi naslov na italijanskem prometnem ministrstvu, čemur je sledil brezplačni popravek njegovega imena v bazi. Zaplet je bil tako brez dodatnih stroškov rešen v relativno kratkem času, še piše Primorski dnevnik. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija