DOPINŠKA AFERA SEEFELD: Ostre sankcije tudi za avtorja videoposnetka (VIDEO)

Svet

V Avstriji in Nemčiji so se včeraj nadaljevala zaslišanja vpletenih v dopinško afero, ki je izbruhnila med svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Seefeldu. Trojica osumljenih športnikov je že na prostosti, nemški zdravnik, ki naj bi skrbel za doping, pa je bil včeraj na zaslišanju v Erfurtu in v skrajnem primeru mu grozi 10-letna zaporna kazen.

Pri dopingu so ujeli avstrijskega tekača na smučeh Maxa Haukeja.

V Nemčiji v zvezi s sredinim razkritjem v Avstriji že zagovarjajo svoje športnike. Iz tamkajšnjega olimpijskega komiteja so sporočili, da s priprtim zdravnikom ni sodeloval nobeden od nemških vrhunskih športnikov.

Po pisanju nemških medijev pa naj bi zdravnik iz Erfurta, v Avstriji so prijeli njegova pomočnika, sodeloval tako z nordijskimi smučarji kot tudi z nogometaši, plavalci, kolesarji, dvigovalci uteži in atleti, kar bi lahko pomenilo tudi večji center za doping. Na to so že v sredo opozorili tudi avstrijski preiskovalci, ki so govorili o kriminalni združbi, ki že več let športnike oskrbuje s prepovedanimi snovmi.

Prav dejstvo, da je imel zdravnik pri svojem delovanju še pomočnike, je tudi osnova za sum organiziranega kršenja dopinške zakonodaje, kar bi bila podlaga za morebitno 10-letno kazen. Zdravnikovi odvetniki vsaj zaenkrat vsega skupaj še ne komentirajo.

Kot kaže, pa nemška policija dela v preteklosti ni opravila dobro. Priprti zdravnik je bil pred časom tudi zdravnik nemške kolesarske reprezentance. Avstrijec Bernhard Kohl in Nemec Stefan Schumacher, ki sta v preteklosti padla na dopinškem testu, sta ga takrat neposredno obremenila. A sam je vse očitke zavračal, ko zdaj kaže, pa nadaljeval s svojim početjem.

Aretirali pet smučarskih tekačev, skupno devet oseb

Videoposnetek, ki že dva dni kroži po spletu, naj bi prikazoval krvni doping avstrijskega tekača na smučeh Maxa Haukeja med načrtovano racijo policije na SP v Seefeldu. V obsežni policijski akciji so na prizorišču prvenstva v Avstriji aretirali pet športnikov, skupno pa devet oseb. Racijo so opravili tudi nemški preiskovalci, ki so sočasno v Erfurtu priprli zdravnika Marka Schmidta in v njegovem laboratoriju našli več vrečk s krvjo, pripomočke za krvni doping, med drugim centrifugo.

Vseh pet aretiranih smučarskih tekačev, Avstrijca Hauke in Dominik Baldauf, Estonca Karel Tammjarv ter Andreas Veerpalu ter Kazahstanec Aleksej Poltoranin, je krivdo priznalo, oddalo dopinške vzorce in je že na prostosti. Vsi so tudi policiji posredovali "pomembne in izčrpne podatke" o nečednem početju. Vsi so osumljeni prevare, saj so po mnenju tožilstva "kljub drugačnim pravilom organizatorjev, zvez in sponzorjev uporabili prepovedan dopinški postopek in na ta način nelegalno prejeli različne finančne podpore ter na nepravilen način prišli ali želeli priti do finančnih nagrad na tekmovanjih"

Policija napovedala ostre posledice tudi za avtorja videoposnetka

Potem ko je v javnosti zaokrožil videoposnetek racije in aretacije smučarskega tekača Maxa Haukeja, ki so ga policisti na prizorišču svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju zasačili z iglo v roki, je policija napovedala ostre posledice tudi za avtorja. Posnetek je v javnost lahko prišel le prek enega od preiskovalcev.

Policija je že odkrila, za koga gre, in s kršiteljem opravila zaslišanje, je danes za nemško agencijo dpa potrdil tiskovni predstavnik kriminalističnega oddelka avstrijske policije. Osumljeni preiskovalec je zdaj sam predmet disciplinskega postopka.

Dürr: "Preiskovalcem sem povedal le za svoj primer, o prijateljih nisem govoril"

Ključen za obsežno protidopinško akcijo na SP v Seefeldu in sočasno v nemškem Erfurtu je bil nekdanji avstrijski smučarski tekač Johannes Dürr, ki so ga med olimpijskimi igrami v Sočiju pred petimi leti ujeli pri zlorabi eritropoetina (Epo). Ta je glavna priča v primeru zaradi povezav z nemškim zdravnikom Schmidtom.

V knjigi, ki je izšla nedavno, ter tudi v dokumentarnem filmu nemške televizije je potrdil, da je na nelegalne krvne transfuzije hodil v Nemčijo. V novem intervjuju za avstrijski ORF je Dürr poudaril, da ni poslal policije k svojim reprezentančnim kolegom, temveč le podal informacije preiskovalcem zgolj o svojem primeru. "Bilo bi narobe, če bi izdal zaupanje svojih prijateljev," je dejal za ORF.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija