DOMOV STA SE VRNILA ŠE DVA SLOVENCA S KRIŽARKE: Kakšno je njuno zdravstveno stanje?

Slovenija

V Slovenijo sta se danes vrnila še dva potnika z ladje Diamond Princess, je na novinarski konferenci potrdil vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. Prispela sta s hrvaškim državljanom na mariborsko letališče, kjer so oba znova testirali na novi koronavirus in sta bila negativna. 14 dni bosta v samoizolaciji.

Korošca, ki prihajata iz občine Slovenj Gradec, sta do Berlina pripotovala z italijanskim vojaškim letalom skupaj s 37 evropskimi državljani, ki prav tako niso okuženi s koronavirusom. Vse potnike so pred odhodom z Japonske pregledali zdravstveni strokovnjaki italijanskega obrambnega ministrstva in pri vseh so bili testi za okužbo z novim koronavirusom negativni.

Iz berlinskega letališča Tegel so nato trije potniki z najetim letalom odpotovali v Slovenijo. "Polet je organizacijsko in sicer z rahlo časovno zamudo potekal tako, kot je bilo načrtovano," je povedal Šter. Ocenil je še, da Slovenija ravna z najvišjo možno odgovornostjo

Na prvem letalu z Japonske so bili državljani osmih držav, na letalu, s katerim sta pripotovala Slovenca, pa je bil tudi državljan Hrvaške. Po informacijah slovenskega zunanjega ministrstva je že prispel na Hrvaško. Hrvaškega državljana so po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek takoj po sestopu z letala prevzeli predstavniki hrvaških oblasti. Hrvaški državljan je v izolaciji, odvzeli so mu brise, čakajo pa še na rezultate, ki jih bodo hrvaške oblasti sporočile slovenskim.

Tako kot prva dva slovenska potnika z ladje Diamond Princess, ki sta se v Slovenijo vrnila v četrtek, bosta tudi potnika, ki sta se vrnila danes, pod 14-dnevnim zdravstvenim nadzorom, je napovedala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Vsak dan bo z njima v stiku epidemiolog, nadaljevali pa bodo tudi virološki nadzor: odvzemali jima bodo kužnine, brise in vzorce zgornjih dihal in ju mikrobiološko testirali. "Čeprav sta bila zdaj negativna, ju bomo naprej testirali, da bomo lahko popolnoma prepričani, da smo na varni strani," je dejala Sočanova.

Za samoizolacijo na domu so se po besedah Repar Bornškove odločili po dobri preučitvi situacije potnikov, ki so se vrnili v Slovenijo, in ugotovili, da imajo pogoje za izolirano bivanje od drugih. Po zagotovilih pristojnih so premislili podrobnosti bivanja v karanteni.

Kot je pojasnila Sočanova, jim mora nekdo prinesti hrano in druge potrebščine tako, da ne pride z njimi v neposreden stik. "Če se bo sproti pojavil kak problem, ga bomo reševali na način, da se bo zmanjšalo tveganje za kakršenkoli prenos okužbe," je napovedala Sočanova in hkrati poudarila, da se moramo zavedati, da so to, glede na dosedanja testiranja, zdrave osebe.

Dva Slovenca ostajata na Japonskem

Slovenske pristojne službe so tudi v stalnem stiku z dvema Slovencema, ki sta okužena z novim koronavirusom in sta trenutno v bolnišnici na Japonskem. "Počutita se dobro. Sta brez povišane telesne temperature, ne kašljata," je Repar Bornškova opisala njuno stanje. Dvakrat na dan se tudi slišita s slovenskim infektologom.

Danes sicer mineva šesti dan, odkar so jima na Japonskem odvzeli bris, je spomnila državna sekretarka. "Bilo je rečeno, da bosta v bolnišnici 12 dni. Preden bi eventualno lahko odšla, je treba v razmaku najmanj 24 ur opraviti dve testiranja, ki morata biti negativna," je pojasnila. Zaenkrat novih podatkov o njuni vrnitvi tako še nimajo.

Na ladji Dimond Princess z več kot 3000 potniki in člani posadke je bilo skupno šest slovenskih potnikov. Dva sta se v Slovenijo vrnila že v četrtek s komercialnim letom. Tudi pri njiju je bil test na novi koronavirus negativen. Kljub temu so slovenski pristojni organi zanju odredili 14-dnevno karanteno na domu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija