DOMOV SE VRAČAJO Z ZLATOM IN SREBROM: Mladi Slovenci blesteli na evropski olimpijadi eksperimentalne znanosti (FOTO)

Svet

Na evropski olimpijadi eksperimentalne znanosti v Luksemburgu, ki je potekala prejšnji teden, je ena izmed dveh slovenskih ekip dijakov osvojila skupno 5. mesto in zlato medaljo, druga pa 12. mesto in srebrno medaljo. Na olimpijadi se je pomerilo 45 ekip iz 23 držav Evropske unije, so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

Slovenijo sta zastopali dve tričlanski ekipi, ki sta bili izbrani na državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja za dijake 1. in 2. letnikov srednjih šol, ki ga organizirajo pri zvezi, so zapisali v sporočilu za javnost.

Olimpijada je obsegala dva tekmovalna dneva. Ekipe so imele vsakokrat štiri ure časa za reševanje interdisciplinarnih eksperimentalnih nalog s področja znanstvenih ved naravoslovja - kemije, fizike in biologije. Tekmovanje je potekalo v laboratorijih, od preostalih olimpijad pa se razlikuje po ekipnem duhu, saj so tekmovalci razvrščeni v ekipe po tri.

Letošnji temi tekmovanja sta bili rak in Schueberfouer. Dijaki so morali pokazati kemijske veščine (titracije, spektrofotometrija, dokazne reakcije, organska kemija, anorganska kemija, analizna kemija), znanje fizike (kinematika, statika, radioaktivnost, elektrika, svetloba) in poznavanje biologije (evolucija, sistematika, anatomija, molekularna biologija, biokemija). Ocenjevali so tako praktično izvedbo postopkov kot teoretično znanje in analizo rezultatov.

Poleg dveh tekmovalnih dni program sestavljajo še družabne aktivnosti, raziskovanje države gostiteljice, različne delavnice in spoznavanje kolegov iz drugih držav. Naslednje leto bo olimpijado gostil Zagreb, so še navedli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija