DOMEN PREVC V KULMU DO BRONASTE MEDALJE: Med prvih deset še Zajc in Jelar, zmaga pripadla Norvežanu Granerudu

Slovenija

Norveški smučarski skakalec Halvor Egner Granerud je zmagovalec prve tekme v poletih v sezoni svetovnega pokala. Na Kulmu je Norvežan slavil s poletoma 238 in 231 metrov ter 440,7 točke. S tretjim mestom se je v slovenskem taboru izkazal Domen Prevc, ki je zbral 425,4 točke. Vmes se je prerinil Avstrijec Stefan Kraft s 431,9 točke.

V deseterici najboljših sta končala še dva Slovenca. Timi Zajc, ki je v drugo skočil 243 metrov oziroma le meter od rekorda letalnice, je bil šesti s 391,3 točke, Žiga Jelar pa je bil sedmi s 375,9.

"Zelo sem zadovoljen, da sta mi uspela dva super skoka. V prvi seriji je bila mogoče ena napaka, a dobre razmere. V finalu pa res super skok in res sem presrečen tega tretjega mesta," je za Smučarsko zvezo Slovenije povedal Domen Prevc.

Najboljši slovenski skakalec v tej sezoni Anže Lanišek je bil 13. s 348,6 točke, Lovro Kos je bil 16. s 331,8, Žak Mogel pa 29. z 209,2 točke. Brez finala je po prvi seriji in 38. mestu ostal Peter Prevc.

Domen Prevc poletel na stopničke! ???????????? Kakšna tekma na letalnici v Kulmu! ???? Po včerajšnjem dolgem poletu Žige Jelarja je...

Objavil/a Planica Nordic dne Sobota, 28. januar 2023

Da bodo Slovenci v ospredju, je pred 8700 gledalci napovedala že poskusna serija, ko so bili štirje med prvo osmerico. Najdaljši polet je takrat uspel Kosu z 234 metri, točkovno sta bila boljša od njega le današnji zmagovalec Granerud in Nemec Andreas Wellinger, na koncu deveti.

Po prvi seriji je Domen Prevc z 236 metri zasedal drugo mesto, visoko je bil tudi Jelar na petem mestu. V spremenljivih razmerah je Zajc finale dočakal na 13. mestu, Lanišek na 17., Žak Mogel na 26. in Kos na 30. mestu.

Je pa slednji v drugem poletu zelo popravil vtis in pristal pri 233,5 metra ter se povzpel za 14 mest. Popravil se je tudi Anže Lanišek, z 215 m v drugi seriji se je dvignil s 17. na 13. mesto. Izjemen polet pa je v drugo uspel tudi Zajcu, 243 metrov ga je dvignilo za sedem mest. Za razliko od njih pa je nazadoval Mogel, ki je v drugo pristal pri zgolj 126,5 m in koncu dobil dve točki za 29. mesto.

"Zelo 'fajn' polet v finalu, končno! Ta konec tedna mi je uspel en lep polet. Malo škoda prve serije, ampak upam, da bo jutri tako, kot je bilo danes v finalni seriji," je za Smučarsko zvezo Slovenije povedal Zajc. Z optimizmom v nedeljske boje gleda tudi Lanišek: "Veliko boljši poleti kot včeraj, danes sem se vsaj malo obrnil v drugi del leta. Na tem gradimo. Jutri je nov dan in nova priložnost za dolge polete."

Odlično formo pa je tudi v finalu potrdil zmagovalec novoletne turneje Granerud, ki je ne le prepričljivo zmagal, temveč po šesti zmagi v sezoni tudi prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi. V tej ima zdaj 1216 točk, sledi doslej vodilni Poljak Dawid Kubacki s 1190. Poljak je tokrat v prvi seriji imel le 15. dosežek, na koncu pa je bil deseti.

???????? POMEMBNE TRENUTKE JE POTREBNO HRANITI! ???????? . . Powered by NLB #skijumping #skokinarciarskie #skijumpers #fisskijumping...

Objavil/a SloSki Nordic team dne Sobota, 28. januar 2023

Tretji je Lanišek z 961 točkami, četrti pa Kraft (891), ki je bil že 88. na stopničkah za zmagovalce ter se s tem dosežkom izenačil na tretjem mestu vseh časov z rojakom Gregorjem Schlierenzauerjem.

"Želeli smo si zmagovalni oder in Domnu je uspelo na odlično tretje mesto. Zelo zahtevna tekma, nizki naleti, treba je bilo res skakati na visoki ravni. Veseli me predvsem to, da so v drugi seriji res vsi fantje naredili napredek v skakanju, tu govorimo predvsem za Domna, Timija, Lovra, Žigo in Anžeta, ki je premagal ta zid, ki ga je držal na odskočnem pomolu," je povedal trener slovenske vrste Robert Hrgota.

"Polet Timija in tretje mesto Domna sta vrhunca dneva in tega si želimo čim več. Končno, da je Timiju uspelo prebiti zrak, da se je namestil in užival. Verjamem, da so take daljave s takimi skoki lepi dogodki in upam, da je užival čim več časa," je dodal Hrgota.

V nedeljo bo na istem prizorišču še ena tekma, prav tako se bo začela ob 14.15, naslednja postaja v koledarju pa bo Willingen 4. in 5. februarja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija