DOMAČI TURISTI LOVIJO ŠE ZADNJE PRILOŽNOSTI ZA KORIŠČENJE BONOV: V Kopru in Portorožu zadovoljni z obiskom med počitnicami

Piran

Topla jesen, ki nam je v preteklih dneh postregla tudi z lepim vremenom, in krompirjeve počitnice so poskrbele, da so ponudniki namestitev in gostinci v slovenski Istri zadovoljni. 

V hotelu Grand Koper so zadovoljni z obiskom. Kot je za STA povedal njegov lastnik Aleš Piščanc, so bili minuli konec tedna polno zasedeni, enako bo prihodnji vikend, medtem ko se med tednom še najde kakšna prosta soba. Krompirjeve počitnice so po njegovih besedah sicer specifične, saj se poveča delež domačih gostov. Trenutno je okoli pol domačih in pol tujih.

Od samega začetka v Grand Kopru sprejemajo tudi turistične bone. Kot je ocenil Piščanc, trenutno okoli 25 odstotkov vseh plačil poteka prav prek bonov.

Tudi gostinski lokali v sklopu hotela so bili dobro obiskani. Prav v gostinskem delu so najbolj občutili padec obiska zaradi uvedbe pogoja PCT. Tedaj je bil upad obiska čez noč 30- do 40-odstoten. Kljub začetnemu negodovanju se je stanje sicer zdaj normaliziralo, je še povedal prvi mož Grand Kopra.

Z obiskom v minulem koncu tedna in danes so zadovoljni tudi v portoroški kavarni Cacao. Kot je povedal vodja kavarne Rok Pohleven, imajo pretežno slovenske goste.

Ob lepem vremenu je bila terasa kavarne Cacao v ponedeljek v dopoldanskem času polna, v notranjosti lokala pa praktično ni bilo gostov. Po oceni Pohlevna se velika večina, okoli 90 odstotkov gostov, zadržuje na terasi, ko sonce zaide in se shladi, pa pridejo tudi v notranjost. Za ponujanje koriščenja turističnih bonov se sicer niso odločili.

Tudi sami so v dilemi glede preverjanja izpolnjevanja PCT-pogoja pri gostih. "Niti sami ne vemo, ali lahko izvajamo nadzor ali ne, ali je to protiustavno ali ne," je opisal Pohleven. Goste sicer vprašajo, če izpolnjujejo pogoje, če pa kdo potrdila ne želi pokazati, ga ne morejo siliti. Kot je dodal vodja kavarne, je njegovo osebno mnenje, da je to stvar inšpekcije in ne gostincev.

Prijetne temperature in ugodna vremenska napoved so pritegnile veliko ljudi iz notranjosti države. "Lepše je kot v Ljubljani, saj je vreme sončno, tudi gneče ni, to nam je všeč," je ob koncu podaljšanega vikenda na morju z družino povedal Uroš Šepec. Pri tem so izkoristili turistične bone, kar je bil tudi eden od razlogov, da so prišli v Portorož, je priznal. V družini izpolnjujejo pogoj PCT, tako da težav s trenutnimi omejitvami niso imeli, je še dodal Šepec.

Podaljšan konec tedna za kratek oddih je izkoristila tudi štiričlanska družina iz Velenja, ki se je za Portorož odločila tudi zato, da so izkoristili lanske turistične bone. Nevšečnosti zaradi pogoja PCT niso imeli, saj sta s partnerjem oba cepljena, je povedala mlajša gospa. "Na masko in na ostale stvari sva pa tudi že navajena in sprejemava tako, kot pač je, brez slabe volje," je dodala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija