DOMAČE V DOMAČI TRGOVINI: Jagode s Purissime so že na policah prodajaln Kmetijske zadruge Agraria Koper

Koper

Prve letošnje domače jagode prihajajo iz slovenske Istre. Sočne in polnega okusa, mamljivo rdeče in neverjetno sladke čakajo kupce na policah trgovin KZ Agraria Koper v Kopru, Izoli, Luciji, Marezigah in Brezovici pri Gradinu.

Prve domače jagode so te dni dozorele na posestvu KZ Agraria na sončni južni legi Purissima pri Ankaranu. Rasle so v najsodobnejšem rastlinjaku, v katerem sodobna tehnologija omogoča po eni strani zgodnejše zorenje po drugi strani pa naravi prijazno kmetovanje. Pri njem sodelavcem KZ Agraria pomagajo čmrlji in druge koristne žuželke, ki poskrbijo za opraševanje in preganjajo škodljivce.

V KZ Agraria pričakujejo, da bodo v novih rastlinjakih na Purissimi letos pridelali 25.000 kilogramov jagod. Zorele bodo aprila in maja ter novembra in decembra. Sprva bodo na voljo zgolj kupcem v njihovih prodajalnah v Kopru, Luciji, Izoli, Marezigah in Brezovici pri Gradinu, kasneje pa bodo jagode s prepoznavno in zaupanja vredno blagovno znamko Purissima na voljo tudi drugod po državi.

Jagode so v rastlinjakih na Purissimi ročno pobrane v času popolne dozorelosti. Na police trgovin pridejo v najkrajšem času. Zaradi karseda kratke poti med njivo in prodajnim pultom, so jagode sladke in aromatične, za njihovo obstojnost pa niso potrebni nikakršni dodatki. Jagode so vključene v prepoznavno skupino izdelkov pod imenom Purissima, ki združuje le najboljše iz Istre.

"Nadvse zadovoljni smo, da smo se v lanskem letu lotili prenove naših rastlinjakov. S sodobno tehnologijo smo podaljšali sezono pridelave in zagotovili višjo stopnjo samooskrbe. S tem bomo našim kupcem tudi v zahtevnih časih, ko so ogrožene oskrbne poti, zagotovili čim širšo paleto svežih in zdravih kmetijskih pridelkov. A ne le to, tri povsem nove avtomatizirane rastlinjake smo namenili proizvodnji sadik, zato bodo imeli naši kooperanti in kupci najkakovostnejši sadilni material daleč naokrog," je poudaril Robert Fakin, direktor KZ Agraria Koper.