DOLGOROČNA REŠITEV PROMETNIH ZAMAŠKOV V OBČINI HRPELJE-KOZINA: Obvoznica naj bi bila nared do konca leta 2023

Slovenija

Severna obvoznica, ki bi Hrpelje in Kozino razbremenila gostega prometa, je bila v državni lokacijski načrt umeščena že leta 1998 v sklopu gradnje avtoceste. Kljub temu so aktivnosti za njeno izgradnjo intenzivneje začele teči v zadnjih treh letih. Direkcija za infrastrukturo zaključek gradnje napoveduje konec leta 2023, na 1,5 kilometrski trasi severne obvoznice pa bosta dve večji krožišči in trije nadvozi. Izgradnja le-te pomeni predvsem dolgoročno rešitev prometnih zamaškov v Hrpeljah in na Kozini, razbremenitev naselij tovornjakov in tudi večjo prometno varnost za pešce, ki so najšibkejši udeleženci v prometu.

Angažma županje Občine Hrpelje-Kozina Saše Likavec Svetelšek in občinske uprave se je kot kaže obrestoval in spodbudil Direkcijo za infrastrukturo k začetku izvajanja pripravljalnih del. Zaključek gradnje napovedujejo konec leta 2023.

Leti 2019 in 2020 sta bili namenjeni projektiranju severne obvoznice, prav tako je bil leta 2020 izdelan investicijski program. Direktorica Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI) Ljiljana Herga pravi, da je dobro sodelovanje z občinsko upravo botrovalo rešitvi odprtih vprašanj.

"Trenutno pospešeno nadaljujemo s pridobivanjem zemljišč, potrebnih za gradnjo. Ravno v teh dneh smo se s podjetjem 2TDK dogovorili glede možnosti pridobitve odvečnega materiala iz izkopov predorov v sklopu gradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper. Poteka tudi preverjanje skladnosti izdelane dokumentacije s pravilnostjo izračunanih kazalnikov oziroma postopek pridobitve ocene komisije za pregled in oceno investicijske dokumentacije. Po pridobitvi pozitivne ocene komisije za pregled in oceno investicijske dokumentacije ter pridobitvi zemljišč za gradnjo bo na MOP poslana vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja," je dejala.

V letošnjem letu 2021 bodo izvedeni odkupi zemljišč in pridobljeno gradbeno dovoljenje. Na DRSI ocenjujejo, da bo gradbeno dovoljenje pridobljeno septembra letos, direktorica pa dodaja, "da bi lahko z gradnjo pričeli v začetku leta 2022 oziroma takoj po pridobitvi gradbenega dovoljenja, konec gradnje je predviden konec leta 2023."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija