DOLGO PRIČAKOVAN PUTINOV GOVOR BREZ KONCA: Poglejte, kaj so medtem počeli v občinstvu (VIDEO)

Svet

Ob prvi obletnici vojne v Ukrajini je imel ruski predsednik Vladimir Putin dolgo pričakovan govor, ki ga je poslušalo veliko število uradnikov. Vendar mnogi niso bili ravno navdušeni nad slišanim, kot je videti.

Namesto decembra je Putin imel letni govor danes, povezan pa je bil predvsem z vojno v Ukrajini. Zatrdil je, da mora Rusija braniti svoj narod in da je vojno začel Zahod. A kot kaže, ruski državni in vojaški vrh nista bila ravno zainteresiran za njegov govor.

Govor je trajal eno uro in 45 minut, iz posnetkov pa je razvidno, da med prisotnimi ni vladal ravno entuziazem. "Putinova publika je fascinirana z njegovimi zgodbami," je tvitnil svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Garaščenko.

Putin je poudaril, da gospodarske sankcije Zahoda niso ohromile Rusije. Obljubil je podporo vojnim veteranom in družinam ubitih vojakov ter napovedal obnovo na ozemljih v Ukrajini, ki si jih je priključila Moskva. Rusija je skušala konflikt v Donbasu rešiti po mirni poti, je dejal in dodal, da se je zavezanost Zahoda miru izkazala za "goljufijo" in "kruto laž".

"Naredili smo vse, kar je bilo mogoče, da bi problem rešili po mirni poti, se pogajali o mirnem izhodu iz tega težkega konflikta, toda za našimi hrbti se je pripravljal povsem drugačen scenarij," je dejal Putin v govoru v prireditvenem centru Gostinij Dvor v Moskvi, ki ga je prenašala državna televizija.

"Ukrajina in Donbas sta postala simbol popolne laži," je dejal ruski voditelj, ki je obtožil Zahod, da odstopa od "temeljnih sporazumov" in daje "hinavske izjave" ter širi obrambno zvezo Nato.

"Ponavljam: oni so krivi za vojno, mi pa uporabljamo silo, da jo ustavimo," je dejal. Cilj Zahoda je po njegovih besedah pripeljati Rusijo do strateškega poraza, "želijo nas za vedno odpraviti".

Opozoril je, da je ogrožen obstoj Rusije. "Zahodne elite ne skrivajo svojega cilja - zadati Rusiji strateški poraz. To pomeni, da želijo z nami enkrat za vselej opraviti," je dejal Putin.

"Več kot bo v Ukrajino prispelo orožja dolgega dosega, tem bolj bomo prisiljeni odvrniti grožnjo z naših meja," je dejal glede dobav zahodnega orožja Ukrajini.

Po njegovih besedah se bo "posebna vojaška operacija", kot vojno v Ukrajini imenuje Moskva, nadaljevala. "Korak za korakom, previdno in dosledno bomo reševali naloge, ki so pred nami," je dejal.

Ponovil je trditve, da je v Ukrajini na oblasti "neonacistični režim". V tridesetih letih prejšnjega stoletja je Zahod tlakoval pot nacizmu v Nemčiji in "zdaj počne isto v Ukrajini".

Ruski voditelj je Zahod tudi obtožil, da si že od 19. stoletja prizadeva odtrgati "zgodovinske dežele" Rusije oziroma "to, kar se zdaj imenuje Ukrajina", leta 2014 pa da je Zahod financiral revolucijo v Ukrajini, ki je strmoglavila prorusko vlado. To je po njegovih besedah "povzročilo rusofobijo, skrajni nacionalizem".

Putin je med drugim spregovoril tudi o posledicah vojne za Rusijo in njeno gospodarstvo, ki da je premagalo vsa tveganja. "Imamo vse, da zagotovimo varnost in razvoj države," je zagotovil. Ruski BDP v letu 2022 se je zmanjšal za 2,1 odstotka, čeprav so bile napovedi po začetku vojaške operacije v Ukrajini veliko slabše, je poudaril.

Med drugim je napovedal podporo vojnim veteranom in družinam ubitih vojakov ter vladi naročil, naj v sodelovanju s posameznimi regijami ustanovi poseben državni sklad. Napovedal je modernizacijo ruske vojske.

Deli novico: