"ĐOKOVIČ LAHKO ODJ***, OSVOBODITE MIGRANTE": To je mladenič iz istega azilnega doma, na svobodo čaka že 9 let (VIDEO)

Svet

Novak Đoković ostaja v azilnem domu v Melbournu, v karanteni, v hotelu za priseljence Park Royal, kjer čaka na odločitev sodišča. Pred hotelom so se zbrali aktivisti, ki opozarjajo, da bo Đoković tam preživel nekaj dni, medtem ko številni prosilci čakajo na izpustitev že leta. Odvetniška ekipa Novaka Đoković je v vlogi, ki jo je vložila na avstralsko sodišče, navedla, da je srbski teniški superzvezdnik decembra prebolel covid-19. S tem želijo doseči, da njegova viza za Avstralijo ne bi bila zavrnjena. Obenem je zaprosil, če lahko zapusti poseben hotel za priseljence v Melbournu.

Mehdi Ali

Nekateri so pred azilni hotel prišli z napisi "Đoković lahko odj***", osvobodite migrante" in "Migranti so dobrodošli, Đoković ne".

Eden od zaprtih migrantov, ki že devet let čakajo na svobodo, je Mehdi Ali, azilant, ki je pri svojih petnajstih letih z ladjo prišel v Avstralijo, ker je bil kot pripadnik arabske manjšine Ahwazi preganjan v Iraku. Beg iz domovine je organizirala njegova družina v upanju, da bo v Avstraliji lahko pričel novo življenje.

Za razliko od Đokovića njemu ni dovoljeno zapustiti hotela. Večino dni preživi v sobi, a tudi ko jo zapusti, Đokovića ne more videti, zaradi strogih varnostnih ukrepov in varnostnikov, ki stojijo po vseh nadstropjih hotela.

"Žalostno je, koliko novinarjev me je včeraj spraševalo o Đokoviću. Jaz sem že devet let zaprt, danes praznujem 24. rojstni dan, vse o čemur me sprašujete, pa je on. Pretvarjate se, da vam je mar zame, nato pa takoj vprašate za Đokovića," je napisal v svoji objavi na Twitterju.

Sicer je Ali za medije dejal, da je Đoković njegov priljubljen teniški igralec in da mu je žal, ker se je znašel v takšni situaciji. "Mediji bodo poročali o nas, verjetno cel svet, kar je zelo žalostno, samo zato, ker je Đoković tukaj nekaj dni," pravi maldenič.

"Datum prvega pozitivnega koronskega PCR testa je 16. december 2021," pa je zapisano v vlogi, ki so jo predložil Đokovićevi odvetniki. V sredo zvečer po evropskem času so mu avstralske oblasti zavrnile vstop, ker po njenih pojasnilih ni predstavil ustreznih dokazov o izpolnjevanju pogojev.

Đoković pa še ni izgubil upanja, da bi po sodni poti lahko preprečil izgon in bi tako lahko nastopil na prvem turnirju za veliki slam sezone, na odprtem prvenstvu Avstralije, na katerem bi lovil rekordno 21. zmago na turnirjih velike četverice.

Srbski tenisač se je na sodišče obrnil tudi s prošnjo, da bi mu omogočili možnost treniranja in bi lahko zapustil Park Hotel v Melbournu, kjer je zaprt v času reševanja njegovega primera. Ta je sprožil burne reakcije po vsem svetu, tako tistih, ki ga podpirajo, kot drugih, ki se z njim ne strinjajo.

Avstralska vlada trdi, da je za zaplet z Đokovićem, preverjajo pa še nekaj drugih teniških igralcev in igralk, kriva teniška zveza Avstralije, organizatorka grand slama. Igralcem so namreč sporočili, da lahko določene zdravstvene izjeme namesto za obveznega cepljenja veljajo tudi za tujce. Vlada trdi, da je domačo teniško zvezo že novembra obvestila, da izjeme veljajo le za avstralske državljane in ne tudi za tujce.

Oglasil je je tudi prvi mož avstralske teniške zveze Craig Tiley, ki se je v videu, ki ga je objavil časnik Sunday Herald Sun, branil očitkov. Med drugim je izjavil, da "so sedaj mnogi prsti usmerjeni v nas, mnogo je očitkov, toda zagotovim vam lahko, da je naša ekipa opravila neverjetno delo".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
SkateBordKite |  08 .01. 2022 ob  23: 42
Pa jbg stari nisi ti Đoković plus v 9ih letih bi pa ja že lahko šel kam drugam ne pa čakat tko dolgo. Imajo že razloge da te ne sputijo not
Piero Panin |  08 .01. 2022 ob  14: 13
-1
Omg zdej ga ne bodo migranti spustili ven,dokler je v hotelu lahko imajo medijsko pozornost.
Ali bo tudi ugrabitev?
Mi vam Dokovica vi nam svobodo