DODIČ FIKFAKOVA O TEŽAVAH NA DELOVNIH MESTIH: Ne dovolijo dela od doma, direktorji hodijo v službo okuženi, sami izvajajo testiranja (VIDEO)

Slovenija

Podatkov o tem, da v podjetjih ne bi imeli na razpolago zaščitnih sredstev, ni. Veliko večja težava pa je redno in dosledno upoštevanje pravil uporabe maske, razkuževanja rok in delovnih prostorov ter ohranjanja razdalje, je na vladni novinarski konferenci o aktualnih razmerah dejala predstojnica inštituta za medicino dela Metoda Dodič Fikfak.

Metoda Dodič Fikfak

"Ko gledamo statistiko, nam je popolnoma jasno, da se v boju proti temu nevidnemu povzročitelju ne znamo, ne želimo ali pa nočemo obnašati tako, kot se od nas zahteva," je dejala Dodič Fikfakova. Natančnih podatkov o tem, koliko ljudi trenutno dela od doma, sicer nima, pozna zgolj podatke, da naj bi v drugem valu delo od doma opravljalo okoli 30 odstotkov zaposlenih, medtem ko ga je v spomladanskem valu tudi do 70 odstotkov.

Strokovnjakinja za medicino dela pozna številne delovne organizacije, ki svojim zaposlenim kljub temu, da imajo v svojih vrstah pozitivne, ne dovolijo dela od doma. Prepričana je, da gre pri tem za nezaupanje delavcem, saj drugega razloga za to ne pozna. Od prvega vala je bilo namreč po njenem dovolj časa, da bi natančno določili, kaj vse lahko nekdo naredi od doma.

"Zato apeliram na vse tiste delodajalce, kjer je delo na domu mogoče, da to tudi uvedejo in primerno nadzirajo. Vedeti je namreč treba, da od doma lahko delajo tudi okuženi delavci brez simptomov, saj ne silimo nikogar na vsak način v bolniški stalež," je poudarila Dodik Fikfakova.

Analiza Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) okuženih po poklicnih skupinah v zadnjem tednu po njenih besedah kaže, da je bilo v tem času okuženih 58 direktorjev podjetij, 145 prodajalcev, 68 zdravnikov, 221 delavcev zdravstvene nege, 78 bolničarjev, 403 zdravstveni sodelavci, 50 kuharjev, 100 čistilk in 44 policistov.

Kot je dejala, je iz teh podatkov jasno, da je med poklici, ki so neposredno vpleteni v soočanje z epidemijo covida-19, večje število okuženih, a so te številke vseeno previsoke. Zato bo po njenem mnenju tudi v teh skupinah treba še bolj dosledno upoštevati pravila obnašanja, ki nam jih narekuje virus.

Skrbijo jo tudi podatki o tem, da so med okuženimi tudi številni vodilni delavci, ki se očitno ne le sami premalo ščitijo, pač pa posledično težko zaščitijo tudi vse svoje zaposlene in s tem zagotovijo, da bo proizvodnja tekla nemoteno.

Dodič Fikfakova je ob tem še poudarila, da je po dosedanjih spoznanjih postalo jasno, da se je z upoštevanjem vseh pravil, ki nam jih narekuje virus, mogoče zaščititi, a je zato treba dosledno spoštovati pravila varnega obnašanja. "Če je razumljivo, da je v zdravstvu zlasti zaradi utrujenosti več okužb kot drugje, pa so v mnogih poklicih te številke nerazumljive," je poudarila predstojnica inštituta za medicino dela, ob tem pa opozorila tudi na dejstvo, da nekateri delodajalci sami s pomočjo nestrokovnega kadra izvajajo hitre antigenske teste, kar je slabo.

Pristojna ministrstva je zato pozvala, da za tovrstno testiranje pripravijo primeren protokol, po katerem bo jasno, kateri testi so primerni ter kdo in na kakšen način lahko to izvaja na strokoven način.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Posta |  18 .11. 2020 ob  18: 22
Biti pameten in bogat ne pomeni imeti denar in diplomo , pomeni uporabljati zdravo pamet, spoštovat sebe in svoje zdravje, ki ni dano samo od sebe. Na žalost
je trenutna situacija taka, ker ukrepov večna ni spoštovala. Pri nas se res ne ve kdo pije in kdo plača. Večina ve sam za pravice, za dolžnosti pa kaj me briga. RaznoRaznim potrčem bo kmalu odklenkalo. Tako v švici uvajajo nova pravila. Raznoraznim potrčem pa bo tam odklenkalo.
MSN.COM Gerry Freda " Šok-predlog iz Švice: ni intenzivne terapije za zaviralce Covida
Iz Švice prihaja šokanten predlog, kako naj se zdravstvene ustanove navežejo na galaksijo zaviralcev Covida: zavrnite intenzivno nego tistim, ki izpodbijajo ali minimizirajo dejstvo, da je epidemija v teku. Provokacijo je napredoval lokalni ekonomist Willy Oggier, ki je obenem pozval oblasti, naj sprejmejo strožjo in strožjo usmeritev do tistih, ki kršijo pravila proti okužbi. Kazen na intenzivni negi je Oggier izrekel med nedavnim intervjujem za časopise uredniške skupine Tamedia
Med pogovorom z novinarji je Oggier najprej prosil za takojšnjo uvedbo "pravne podlage, ki bi omogočala nalaganje disciplinskih glob tistim, ki kršijo pravila proti okužbi in se izogibajo dolgotrajnim postopkom". Takšne hitre sankcije bi morale, bi nadaljeval ekonomist, zanikati lahko neposredno tudi zasebne varnostne službe in železniška policija. Na podlagi njegovih predlogov glede tako strogih ukrepov je po Oggierjevih besedah predpostavka, da "morajo tisti, ki prostovoljno ignorirajo pravila socialne distanciranja in higiene, prevzeti odgovornost za svoja dejanja".

Ko je švicarski strokovnjak dosegel točko v zvezi z intenzivno terapijo vozlišč, je predstavil svoj drastičen predlog. Ekonomist je zlasti predlagal registracijo imen skeptikov Covid-19 in, če se okužijo z virusom, da jim v primeru pomanjkanja krajev ne dodelijo postelje na oddelkih za intenzivno nego. Takšen postopek bi izhajal iz preprostega opažanja, da "so za delovanje sistema pogosto potrebne sankcije". Tako brezkompromisno stališče do Covida in zanikalcev, za katerega Oggier pravi, da je dozorel, ko je na postaji v Zürichu videl ljudi, ki so bili odporni na povabilo, ki ga je policija nagovorila, da nosi maske.

Na koncu se je strokovnjak vrnil k temi intenzivne nege in izjavil: "Ko bolnišnice dosežejo svojo mejo, zdravniki ne morejo ne začeti izbirati, koga je mogoče hospitalizirati in koga ne. Zato verjamem, da je to bolj prav kot samozvani uporniki proti Covidu ostanejo zunaj, kot izguba postelje za starejše bolnike ".