DODATNO SPROŠČANJE UKREPOV: Adijo, maske v šolah! (VIDEO)

Slovenija

Ob izboljšanju epidemioloških razmer je vlada skladno s stališče posvetovalne skupine za covid-19 odločila, da zaščitne maske za učence, dijake, študente in učitelje od ponedeljka ne bodo več obvezne, je po današnji seji vlade povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Maske pa morajo še vedno nositi dijaki, študenti in učitelji, ki so vključeni v izobraževalni proces pri izvajalcu, denimo v primeru udeležbe na klinični praksi ali vajah, je pojasnil Poklukar.

Sprejeti odlok po njegovih besedah jasno določa tudi način izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), ki ga je vlada v večini dejavnosti ukinila, še vedno pa je obvezen pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in socialno-varstvenih storitev, pa tudi v zaporih in prevzgojnih domovih.

Testiranje s hitrimi testi za izpolnjevanje pogoja PCT v omenjenih dejavnostih je tako krito iz državnega proračun, je poudaril. Če pa izvajalec testiranje obiskovalcev nadomesti s samotestiranjem, pa sredstva za samotestiranje zagotovi sam, je pojasnil.

V navedenih institucijah pa pogoja PCT pri zagotavljanju javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujnih zdravstvenih storitev, nujnih postopkov socialne in družinske problematike, zaščite in reševanja ter individualne verske duhovne oskrbe ni treba izpolnjevati.

Minister je ob tem spomnil, da so v Slovenijo v sredo prispeli prvi odmerki cepiva proizvajalca Novavax. "Gre za proteinsko cepivo, ki je izdelano z biotehnologijo in je zato drugačno od mRNK in vektorskih cepiv. Deluje tako, da telo pripravi na to, da se brani pred covidom-19," je pojasnil.

Cepivo je registrirano za uporabo pri osebah, starejših od 18 let. Potrebna sta dva odmerka cepiva, s presledkom najmanj tri tedne. Cepivo je že bilo razdeljeno cepilnim centrom, ki so ga naročili, je dejal.

Vse, ki morda bolj zaupajo tej vrsti cepiva, je pozval k odločitvi za cepljenje proti covidu-19.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija