DODATNA "UGODNOST" ZA CEPLJENE: V zaprtih prostorih se lahko družijo brez mask

Slovenija

V minulem tednu je bil v Sloveniji porast števila novo potrjenih okužb s koronavirusom v primerjavi s tednom poprej, kar je po oceni vodje posvetovalne skupine za covid-19 in infektologinje Mateje Logar zaskrbljujoče. "Ponovno se je začel povečevati delež pozitivnih PCR testov, kar pomeni, da je virus še vedno med nami," je dejala.

Mateja Logar

Zato moramo po njenih besedah še vedno upoštevati vsa priporočila za zajezitev širjenja okužbe, da bomo lahko dodatno sproščali ukrepe, je na današnji novinarski konferenci pozvala Logarjeva. Je pa po njenih navedbah vzpodbudno, da smo od 27. aprila ves čas pod mejo 10.000 aktivnih okužb v Sloveniji, prvič od 20. oktobra lani. 

V bolnišnicah, kot je dejala, sicer hodijo po robu. Težava ni namreč samo v zasedenosti postelj, ampak tudi v povečevanju zdravniških odsotnosti zdravstvenih delavcev zaradi izčrpanosti.

Glede dodatnega sproščanja prireditev svetovalna skupina meni, da bi to bilo lahko mogoče za cepljene, prebolevnike in testirane, najverjetneje v omejenem številu.

Zaščitne maske pa bodo z nami verjetno ostale še nekaj časa. "Številne svetovne zdravstvene organizacije so začele izdajati priporočila glede nošenja mask pri cepljenih osebah. Tukaj so možna določena sproščanja. Tako se cepljene osebe lahko v zaprtih prostorih družijo brez mask, medtem ko maske tudi za cepljene ostajajo obvezne na večjih prizoriščih in prireditvah," je dejala. O tem bi se pri nas lahko pogovarjali ob dovolj visoki precepljenosti.

Zato je vse ponovno pozvala k odločitvi za cepljenje proti covidu-19. V naslednjih tednih bo dobava cepiva po njenih navedbah namreč večja. "Če bodo dobave takšne, kot je predvideno, potem je možno, da bo do konca junija cepljenih 60 odstotkov odraslih," je ocenila.

Nova aplikacija za naročanje na cepljenje

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvo za zdravje testirata novo aplikacijo za naročanje na cepljenje. S to aplikacijo naj bi bila odpravljena tudi težava podvajanja. "V sistemu bodo podatki o vseh, ki so bili cepljeni, in vseh, ki še čakajo na cepljenje," je dejala. Z uvedbo nove aplikacije za prijavo na cepljenje se bodo sprostilo cepljenje za vse, torej ne bo več omejitev po starostnih skupinah. Vsak, ki bo zainteresiran, se bo lahko cepil, je napovedala. Več podrobnosti o tem je pričakovati ob predstavitvi aplikacije, ki bo, če ne bo kakšnih zapletov, predstavljena v tem tednu.

Cepilna mesta po njeni oceni trenutno ne bi smela biti ozko grlo pri poteku cepljenja, pomoč sta ponudili tudi Slovenska vojska in Civilna zaščita.

Slovenija se sicer s sosednjimi državami dogovarja, da bi cepljenim z enim odmerkom cepiva AstraZeneca po treh tednih omogočili prosto prehajanje meje. Kot je pojasnila, po cepljenju s prvim odmerkom AstraZenece nastane bistveno močnejši imunski odziv in zaščita kot po enem odmerku cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech oz. Moderne.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  03 .05. 2021 ob  14: 48
Cepljeni naj se družijo v zaprtih prostorih mi vsi ostali bomo pa na zraku in ob morju.
Problem rešen.
ZigaZois |  03 .05. 2021 ob  14: 09
Kot sem zasledil so cepljeni potencialni prenašalci virusa kot so tisti, ki so "okuženi" brez simptomov. Torej so oboji zdravi prenašalci virusa.
Če je to res oboji širijo bolezen, z razliko, da so eni lahko brez mask. Cepivo naj bi nudilo zaščito 50 - 80 %, kar zastavlja kar nekaj vprašanj glede ukrepov.
Saj se ne jezim zaradi sproščanja ukrepov ampak zaradi jeb**ja v glavo. Vse bolj zgleda, da je pandemija bila zrežirana za odlične posle s cepivi, razkužili in maskami. Poleg tega pa je omogočala uničenje konkurence malih podjetnikov, da bodo velikani bolje služili.