DODATEK UPOKOJENCEM: Prejeli bodo od 127 do 437 evrov

Slovenija

Vlada je danes potrdila predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, s katero se bodo sredstva za izplačilo letnega dodatka za upokojence prihodnje leto zvišala za 18 milijonov evrov, izplačan pa bo v petih razredih. Potrdila ga je soglasno, četudi so v SAB še pred začetkom seje zahtevali izplačilo v dveh višinah, kar bi zahtevalo več denarja.

Vlada z novelo zakona o izvrševanju proračuna odgovarja na dodatne obveznosti, ki jih je za leto 2019 prevzela država. Gre za tehnični dokument, ki omogoča izvrševanje proračuna, vlado pa čaka še priprava predloga rebalansa proračuna za leto 2019. "Tega bomo obravnavali naslednje leto, a pogovori se bodo začeli že zdaj," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal premier Marjan Šarec. Ob tem je opozoril, da denarja ni na pretek. "Moje osebno mnenje je, da je dobro, da ljudem omogočimo človeka vredno življenje, a ministrstva se bodo morala potruditi in pripraviti tudi določene strukturne ukrepe," je dejal.

Vsi člani vlade se morajo zavzemati za vse družbene skupine, je nadaljeval Šarec in s tem spomnil na nesoglasja med DeSUS in SAB glede sredstev, ki bodo v skladu z novelo zakona o izvrševanju proračuna prihodnje leto namenjena upokojencem. "Trditi, da se samo ena stranka zavzema za upokojence, druge pa ne, je pretirano," je bil kritičen.

Pokojnina Letni dodatek
do 470 evrov 437 evrov
od 470 do 570 evrov 297 evrov
od 570 do 670 evrov 237 evrov
od 670 do 810 evrov 187 evrov
več kot 810 evrov 127 evrov

V zakonu o izvrševanju proračuna, ki ga je vlada danes sprejela soglasno, je določen tudi letni dodatek za upokojence. Ta bo v razponu od 127 do 437 evrov razdeljen na pet razredov, odvisno od višine pokojnine, skupaj pa bodo za to namenili 140 milijonov evrov. 

Sredstva za upokojence sporna točka

Sredstva za upokojence so bila sporna točka zakonskega besedila vse do začetka današnje seje vlade, natančneje letni dodatek za upokojence. Šarec je povedal, da so potrdili predlog finančnega ministra Andreja Bertonclja, po katerem se obseg sredstev za izplačilo letnega dodatka za upokojence prihodnje leto zvišuje za 18 milijonov evrov na 140 milijonov evrov.

Ta predlog so potrdili soglasno, torej so ga potrdili tudi ministri iz vrst SAB, kjer so še danes zjutraj vztrajali, da je treba spoštovati koalicijsko pogodbo, ta pa predvideva izplačilo letnega dodatka v dveh razredih, kar bi zahtevalo okoli 178 milijonov evrov. "V vsakem primeru izboljšujemo status upokojencev," je komentiral Šarec.

Zapisali tudi izredno uskladitev pokojnin

Prav tako so v novelo zakona poleg redne zapisali še izredno uskladitev pokojnin. "Ukrep bo začel veljati decembra 2019 in znaša sedem milijonov evrov," je povedal Bertoncelj. Poleg redne, 2,8-odstotne, bodo tako upokojenci prihodnje leto deležni še izredne uskladitve pokojnin v višini 1,5 odstotka. "Mislim, da so si upokojenci to z minulim delom zaslužili," je dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ma |  23 .11. 2018 ob  10: 05
upokojenci smo tako in tako tamladim samo v breme in da jim odžiramo finančna sredstva. Ob tem pa pozabljajo, da brez nas in našega dela njih ne bi bilo.
 |  22 .11. 2018 ob  22: 47
Vse skupaj premalo, glede na to, koliko so bili upokojenci oskodovani v vseh letih nazaj!!!!!! Morali bi jim povrniti vse za nazaj!!!!! Dajejo pa jim suhe drobtinice
 |  22 .11. 2018 ob  16: 19
A za Štrukljeve se lahko da dodatnih 306 mil, za upokojence bi bilo preveč dodatnih 47 mil