DOBRODELNI IZKUPIČEK PEDIATRIČNEMU ODDELKU SBI: Z licitacijo se je skupni znesek povzpel že na 403.150 evrov! (FOTO)

Koper

V Pretorski palači v Kopru se je v torek odvila dobrodelna dražba barik sodčkov vinske kleti Vinakoper. Kar 29 dražiteljev je izlicitiralo 32.850 evrov, ki jih bodo namenili pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola.

Med vinskimi poznavalci težko pričakovani dogodek leta se je v torek odvil v Pretorski palači v Kopru. Med dolgoletne podpornike te svojevrstne dobrodelne akcije spadajo predvsem gostinci, gospodarstveniki in ostali poznavalci vin.

Tokrat je glavni enolog kleti Vinakoper Boštjan Zidar izbral kar 12 vzorcev vin letnika 2019 in en vzorec vina letnika 2018. Dražitelji so degustirali sorte chardonnay, belo zvrst, refošk, merlot, shiraz, cabernet sauvignon in vzorec presenečenja. Tako kot od prve licitacije dalje je dražitelje k dobrodelnosti spodbujal Mitja Meršol.

Izklicna cena za liter vina iz 225-litrskega barik sodčka je znašala 14 oziroma 16 evrov. Največje zanimanje in posledično najvišjo ceno sta dosegla sodček številka 9 in sodček številka 11. V prvem zori vino sorte shiraz, v drugem pa vino sorte cabernet sauvignon. Omenjeni vini sta dosegli ceno 31 evrov na liter.

Od prve licitacije dalje klet Vinakoper del izkupička namenja Pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola. Z današnjo dražbo bo ta znesek višji za 32.850 evrov.

Direktor kleti Vinakoper Borut Fakin je predstavnikom Splošne bolnišnice Izola izročili ček v višini 19.800 evrov. To je dobrodelni izkupiček, ki ga je klet na svoj račun prejela v obdobju enega leta. Z današnjo licitacijo se je skupni znesek dosedanjih dražb povzpel na 403.150 evrov.

Fakin je v svojem govoru povedal: "V družbi Vinakoper se zavedamo, da lahko z dobrodelnimi dejanji pripomoremo k soustvarjanju boljšega jutri. Ponosni smo na do sedaj zbrani znesek in verjamem, da so v Splošni bolnišnici Izola zbrana sredstva odlično unovčili in tako so očitki nekaterih, češ, da ni primerno, da alkohol podpira zdravstvo, povsem odveč. Dejstvo je, da je Vinakoper največja vinska klet na območju slovenske Istre in Splošna bolnišnica Izola največja zdravstvena ustanova. Več kot očitno lahko naša dejavnost pomaga pri zagotavljanju boljše zdravstvene oskrbe naših najmlajših, zato bomo s to prakso nadaljevali tudi v prihodnje."