DOBRODELNA KOMUNALA: Namesto nakupa voščilnic letos darujejo živalim

Izola

V Javnem podjetju Komunala Izola so konec leta tako kot lani sklenili z dobrodelnostjo. Tokrat so namesto nakupa novoletnih voščilnic za poslovne partnerje sredstva v višini 500 evrov donirali Društvu za dobrobit živali Izola, ki jih bo v celoti porabilo za reševanje zavrženih živali.

Društvo za dobrobit živali Izola je nevladna, nepridobitna in humanitarna organizacija, ki s svojim prostovoljnim delom in prostovoljnimi prispevki rešuje zavržene živali. Društvo deluje že 14. leto. V tem času so opravili več kot 2.000 sterilizacij in kastracij mačk; mnoge uspejo tudi cepiti. Poleg sterilizacije in kastracije živali je pomembna naloga društva tudi ozaveščanje prebivalstva in širše javnosti, da so živali čuteča bitja in da je tako potrebno z njimi tudi ravnati, ter da so tudi mačke in psi iz zavetišča nadvse prijetni družabniki.

 

Direktor Komunale Izola Denis Bele je tako ob koncu leta predsednici društva Nevenki Gregorič predal »simbolični ček« v vrednosti 500 evrov. Po besedah predsednice bodo sredstva v celoti namenjena za sterilizacijo in kastracijo brezdomnih mačk in psov, s čimer želijo zagotoviti nadzor nad njihovim številom in jih zaščititi pred prenosljivimi boleznimi. "Naše načelo je usklajeno z načeli vseh tovrstnih društev v EU in sicer zdravje živali – zdravo okolje – zdravje ljudi," je ob prejemu donacije še povedala Nevenka Gregorič, ki se za donacijo lepo zahvaljuje.

Deli novico:

živali |  07 .01. 2016 ob  15: 37
-1
@odpmz

Mislim,da je potrebno posredovanje pristojnih inštitucij in ta sredstva katera so bila namenjena društu raje občina nameni vam in mačji preji ali katerem drugem društvu,ne pa,da so živali v stari hiši kjer se sprehajalci zgražajo o mačjih odpadkih pred hišo kjer mačke bivajo.Dejstvo je,da se te živali niti ne oglašujejo za oddajo kar je razvidno tudi iz strani društva kjer je zadnji oglas iz 2009.Sramota,da se to imenuje društvo,zato je potrebna prijava ustreznim inštitucijam zoper društva.

Iz določil 27. in 28. člena Zakona o zaščiti živali izhaja, da tudi društva, ki delujejo v
javnem interesu, če ne izpolnjujejo pogojev za zavetišča, kot jih določa Pravilnik o pogojih za
zavetišča za zapuščene živali, nimajo zakonske podlage za izvajanje odlova zapuščenih mačk,
za oddajo teh mačk v veterinarsko oskrbo izbrani veterinarski organizaciji, ki opravi
sterilizacijo oziroma kastracijo in ne morejo v ta namen prejemati sredstev iz proračuna
lokalne skupnosti ali iz proračuna RS.Iz tega izhaja tudi, da ne more katerakoli veterinarska
organizacija za katerokoli društvo na stroške lokalne skupnosti vršiti veterinarske oskrbe, kastracije in sterilizacije
zapuščenih brezdomnih mačk ali oskrbe drugih zapuščenih živali, temveč lahko izvaja oskrbo in
omenjene posege na zapuščenih živalih izključno zavetišče oziroma za registrirano zavetišče
izbrana veterinarska organizacija.
Poraba finančnih sredstev lokalne skupnosti ali proračuna RS za
izvajanje veterinarske oskrbe, kastracije ali sterilizacije zapuščenih živali pri veterinarski
organizaciji, ki jo izbere društvo, je prav tako v nasprotju s predpisi. Financiranje iz sredstev
proračuna lokalne skupnosti ali proračuna RS sme potekati izključno preko zavetišča, storitve
pa izvaja izključno veterinarska organizacija, ki jo je izbralo in z njo sklenilo pogodbo
registrirano zavetišče, s katerim ima sklenjeno pogodbo lokalna samoupravna skupnost.

odpmz |  05 .01. 2016 ob  16: 34
@zivali
Kar nekaj pisati je pogosta navada nekaterih na tem portalu.Odpmz je dobival 17 procentov letnega proracuna od Obcine Izola, dokler smo upravljali zavetisce .Koliko zdaj dobiva Komunala Koper je treba njih vprasati.Izolsko drustvo izvaja odlove nikogarsnjih mack , denar za to pa Obcina , po predhodno izstavljenem racunu Veterinarske ambulante nakaze slednji.Upam , da zdaj razumete kako v resnici to gre.Ko boste sesteli 1plus 1 boste sprevideli , da so drustva najcenejsa delovna sila in v primeru zivali zagotovo tudi najboljsa.Taka , ki nima urnika in ne ve kdaj je nedelja ali praznik , kaj so nadure ali kilometrina...Verjemite , da nam komunalci v tem delu niti do gleznjev ne sezejo , stanejo pa veliko vec.
živali |  05 .01. 2016 ob  12: 31
-2
Kaj prostoživeče mačke se baje stelirizirajo in kastrirajo zastonj?Kolko vem se jih označi na ušesu in vrne nazaj v najdeno okolje vsaj tako piše v zakonodaji.Očitno Izolska veterina ima dobro navezo z društvom in porabo javnih sredstev.Zanimivo je pogledat na supervizorju koliko javnih sredstev je namenjenih tem ''društvu''.Kolko mi je znano,da tri občine financirajo obalno društvo in določena sredstva iz proračuna namenjajo obalnemu društvu.Dobro bi bilo pogledat začasno nastanitev katerega je občina Izola namenila dvema starejšima prostovoljkama kako skrbijo sanitarno za mačke.Znano je danes,da ustanoviš društvo in pobiraš javna sredstva.Tako občina namenja dvojna sredstva 17% za obalno zavetišče in sredstva za društvo za dobrobit živali Izola katera pa potem namenja Izolski veterini za sterilizacijo in kastracijo.Tako je,če delaš na centru za kulturo lahko ustanoviš društvo in po milji volji porabljaš javna sredstva za katero je pristojno Obalno zavetišče in so navedena v občinskem odloku in zakonodaji katere so njegove naloge.
@@ komunala |  02 .01. 2016 ob  14: 32
V Izoli plačujemo komunalne storitve po kvadraturi stanovanja
drasko.golubar@regional.si, |  31 .12. 2015 ob  19: 43
@xxl
bravo, čestitke za tako izviren, humoren, inteligenten komentar, ki bo prišel v anele "komentar preteklega leta 2015"
@xxl |  31 .12. 2015 ob  19: 10
-1
Ne sekiraj se. To so trije nergači, ki so padli s korita in zdaj so vsi drugi krivi za njihovo neizmerno nesrečo in krivice. Smetijo pa vse žive forume in fb profile po državi. Spregledaš in greš naprej.
xxl |  31 .12. 2015 ob  17: 49
-1
Pridna komunala... Kaj ste pa donirali vi nergači??
dare čekeliš |  31 .12. 2015 ob  16: 57
@niko
žal je to tvoja interpretacija, očitno ti tvoj IQ tega ne zmore razložiti, moje sožalje, lepe praznike in več sreče v 2016
Niko |  31 .12. 2015 ob  16: 28
-1
Kaj je ta Dare če kelih zadet, da javno grozi? Svašta.
dare čekeliš |  31 .12. 2015 ob  16: 07
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
dare čekeliš |  31 .12. 2015 ob  16: 03
regional obala, si pa kar čez noč spremanil "karakter" časopisa?...sicer pregovor pravi, da volk dlako menja, karakterja ne...nepremišljeno in izzivalno je to, da brišeš komentarje, ki govorijo resnico in pustiš ljudem da trosijo laži in dezinformacije in da medij voziš neobjektivno in ne pišeš o aktualnih in za nas pomembnih rečeh, o grehih svojega plačnika ( če si ti pozabil, mi nismo, da te popović plačuje z ukradenim denarjem, t.j. našim, davkoplačevalskim )... za tvoje dobro ti svetujem, da si pozoren, kako voziš zadeve...
Odpmz |  30 .12. 2015 ob  23: 39
Glede na izjavo , me očitno sploh ne poznaš, lahko pa se podpišeš z imenom, da bova lažje komunicirala.Navedeno res ni moja lastnost,res pa je , da sem borec za pravice . Od vedno .To vedo tisti , ki me poznajo.No , očtno sem ena redkih , ki ne ve kako se je poslovalo v zavetišču .Bom počakala , da mi razložiš ti .Take slepce kot si ti je nujno osveščati, saj si očitno napumpan , le s katere strani je vprašanje.
S svojim časom in svojim življenjem pa počnem natanko tisto , kar hočem sama, ti pa lahko isto počneš s svojim.
1