Dobro vino za dober namen

Koper

V Hiši refoška je danes potekala jubilejna, že 15. dražba barikov. Na ta način družba proda cvet svojega letnika, vse kar je izlicitirano nad izklicno ceno, pa podari pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola. 

Nevij Pucer, predsednik uprave Vinakoper, Irena Cetin Lovšin, predstojnica oddelka za pediatrijo SBI, in Boštjan Zidar, glavni enolog Vinakoper

Na letošnji dražbi je bilo 12 barikov, to so 225-litrski leseni sodčki, in osem različnih sort vina. Izklicna cena za vsak liter je bila 10 evrov. Na dražbi, ki jo že tradicionalno vodita Mitja Meršol in notar Dravo Ferligoj, je najvišjo ceno dosegel Shiraz iz lege Purissima, ki je dosegel ceno 14 evrov. To pomeni, da bo novi lastnik za sodček moral plačati 3150 evrov.  Od tega bo v dobrodelne namene šlo 900 evrov.

Za Luko Koper je licitiral član uprave Matjaž Stare, ki se je odločil za nakup barika rumenega muškata. Kot je povedal za Regional, ima Luka Koper trojni interes. "Kot prvo je tukaj dobrodelnost. Smo pa tudi lastniki družbe in nam je v interesu, da se blagovna znama širi, mi pa imamo veliko partnerjev, ki jim to vino lahko podarimo."

Velika pomoč pediatričnemu oddelku

Z dobrodelnimi licitacijami je družba Vinakoper za pediatrični oddelek SBI zbrala že okrog 235.000 evrov, na današnji dražbi pa še dodatnih 7000. Znesek, ki so ga izplačali, znaša nekaj manj kot 200.000 evrov, ker tudi sami prejemajo plačilo za barike po tranšah, ker tako predvideva pogodba.

Kako pomembna je vsakoletna pomoč Vinakopra, je pojasnila Irena Cetin Lovšin, predstojnica oddelka za pediatrijo v SBI. "Kupili smo zelo veliko aparatur. Od ultrazvoka, ki je bila največja investicija, do monitorja za ogrožene novorojenčke. Tukaj je tudi več manjših napravic, vsekakor je to zelo velika pomoč. Takorekoč je ključnega pomena, ker denarja iz sistemskega financiranja enostavno ni dovolj."

Predsednik uprave Vinakoper Nevij Pucer pa je ob tem izpostavil trojno korist tovrstnega dogodka. "Mi prodamo svoje vino, naši kupci dobijo nekaj posebnega, vino z zgodbo, in kar je najpomembneje, tukaj je tudi dobrodelna nota," je še dodal.

Tudi pri licitaciji se sicer zelo pozna kriza. Če so včasih cene na liter poskočile tudi preko 20 evrov, je tokrat bila navišje zlicitirana cena 14 evrov.

Deli novico:

Smetar |  04 .12. 2013 ob  06: 49
Ooo,Stare,a si s tujim k....po koprivah....