DOBRO POZNAN PRIZOR NA OBALNIH CESTAH: Kaj bi ob pogledu nanj naredili policisti? (VIDEO)

Piran

Vam je kaj znan ta scenarij? Ste v svojem avtu, vozite bodisi domov po dolgem delovniku bodisi ste šele na poti v službo in že malce zamujate. Radi bi vozili po omejitvah, a vseeno izkoristili odseke, kjer je dovoljeno nekoliko pritisniti na plin. Pred vami pa se narišejo kolesarji, ki vijugajo po cesti, vozijo drug ob drugem, skratka vam onemogočajo normalno vožnjo. Ravno to se je zgodilo bralcu, ki se je v petek ob 15. uri, med prometno konico, vozil od Belvederja proti Strunjanu. "Če bi ju videli policisti, bi bila kolesarja kaznovana," so nam potrdili na Policijski upravi (PU) Koper. A kaj, ko ju policisti niso videli, nespametneža pa sta s svojim početjem ogrožala tako sebe kot druge udeležence v prometu.

Na videoposnetku, ki nam ga je v uredništvo poslal bralec (ime hranimo v uredništvu), kolesarja kolesarita po glavni cesti med Belvederjem in Strunjanom. Medtem ko se eden drži desnega roba cestišča, drugi vijuga po cesti in celo vozi po sredini in se na cestnoprometna pravila očitno poživižga. Ob desni rob se umakne šele v Strunjanskem drevoredu, kjer pa zaradi kolone na drugi strani ceste prehitevanje ni možno. Piko na i je dodalo še vreme - zaradi močnejših nalivov so bile ceste mokre in spolzke

"Če bi ju policisti videli, bi ju kaznovali," nam je potrdila tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec. Kazen za kolesarja, ki ne vozi po kolesarski stezi ali vozi po pločniku, znaša 40 evrov. A teh nekaj deset evrov ni nič v primerjavi s tragedijo, ki je lahko posledica tovrstnega nevarnega početja. "Bolj pomembno kot na globo, je opozoriti na nevarnost, ki jo kolesarji na cesti povzročajo. Z nepravilnim načinom vožnje zelo ogrožajo tako sebe kot druge. Na policiji tega ne moremo dovolj poudariti," je dejala Leskovčeva.

Kolesarji povzročajo vedno več nesreč

Na območju koprske policijske uprave beležijo vedno več prometnih nesreč, ki jih povzorčijo kolesarji oziroma v katere so udeleženi kolesarji. Do nesreč pride predvsem zaradi malomarnosti in neprevidnosti, kar vijuganje po sredini prometne ceste v slabih vremenskih razmerah zagotovo je. "Statistično sicer ne vodimo podatkov o prometnih nesrečah glede na lokacijo, torej na cesti ali na kolesarski stezi, vendar iz izkušenj sodeč, je več prometnih nesreč na cesti (tam kjer ni kolesarske steze)," je pojasnila Leskovčeva.

Pravila udeležbe kolesarjev v cestnem prometu so sicer jasno določena v 93. členu Zakona o pravilih cestnega prometa. Ta pravi, da morajo vozniki kolesa voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje. Vozniki koles morajo voziti drug za drugim, razen na kolesarski poti, kjer smeta voziti dva vzporedno, če širina poti to omogoča.

Poleg tega zakon določa, da mora imeti kolesar ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgan na sprednji strani žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani kolesa mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pedal rumene ali oranžne odsevnike, na kolesih pa rumene ali oranžne bočne odsevnike, so nam pojasnili na PU Koper.

Drevored v Strunjanu, posneto prejšnji petek. A se dogaja verjetno vsak dan. Globa za tako početje je smešno nizka, cena, ki jo lahko plačajo udeleženi, pa zelo visoka! Več objavimo v kratkem. Video: bralec

Objavil/a Regional dne Ponedeljek, 09. september 2019

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija