DOBRO POSLOVANJE NEKDANJE BANKE KOPER: Lani ustvarila 23,8 milijona evrov čistega dobička

Koper

Banka Intesa Sanpaolo, nekdanja Banka Koper, je lani ustvarila 23,8 milijona evrov čistega dobička, kar je 122 odstotkov več kot v 2018, so sporočili iz banke. Poslovni in finančni prihodki so medtem narasli za 1,9 odstotka na 75,7 milijona evrov, bilančna vsota pa je narasla za 3,6 odstotka na nekaj manj kot 2,69 milijarde evrov.

Bilančna vsota banke iz italijanske skupine Intesa Sanpaolo je tako lani nominalno narasla za 92,8 milijona evrov, tržni delež, merjen po bilančni vsoti, pa je dosegel 6,5 odstotka. Banka se je sicer ob koncu 2019 uvrščala na šesto mesto po bilančni vsoti med slovenskimi bankami.

Banka je tržni delež pri kreditih povečala za tri odstotne točke na 8,2 odstotka konec leta 2019. Obseg kreditov se je ob tem povečal za 136,2 milijona evrov oz. 7,4 odstotka na 1,98 milijarde evrov, narasel pa je tako v segmentu prebivalstva (za 8,2 odstotka) kot pri podjetjih (za 6,8 odstotka).

Obseg denarnih vlog je medtem banka povečala za 0,8 odstotkov oz. 18,3 milijona evrov na nekaj več kot 2,22 milijarde evrov. Medtem ko so denarne vloge gospodinjstev narasle za 7,2 odstotka, pa so se vloge podjetij zmanjšale za 13,2 odstotka. Kljub malenkost povečanemu skupnemu obsegu denarnih vlog je tržni delež banke na tem področju upadel na 7,2 odstotka.

Poslovni in finančni prihodki banke so lani narasli za 1,9 odstotka na 75,7 milijona evrov v primerjavi z letom 2018. Banka je leto zaključila z 29 milijoni evrov dobička pred davki, kar je 120,4 odstotka več kot v 2018, in 23,8 milijona evrov čistega dobička, kar predstavlja 121,7-odstotno medletno rast.

Banka je sicer že v 2018 predstavila novo strategijo rasti in začela z aktivnostmi za preobrazbo, ki jih je v 2019 okrepila in razširila na nova poslovna področja. Cilj banke je sicer s pretežno regijsko usmerjene banke okrepiti položaj v celotnem poslovnem in finančnem okolju. Zato je banka aprila lani ob ohranitvi sedeža v Kopru v ljubljanskem poslovnem centru Rotonda odprla novo središče, kjer je položaje zasedla uprava banke skupaj s sodelavci iz nekaterih ključnih podpornih in komercialnih organizacijskih enot.

Banka je prenovila in poenostavila tudi procese, vključno s poslovalnicami. Štiri poslovalnice so v celoti prenovili v skladu s smernicami skupine, v 15 poslovalnicah pa so vpeljali nov storitveni model, na podlagi katerega se vloga poslovalnic in usmeritev njihovega osebja spreminja. Poslovalnice namreč postajajo bolj svetovalno okolje za zahtevnejša finančna vprašanja, medtem ko se enostavne bančne transakcije selijo na spletno ali mobilno banko.

Banka je sicer proti koncu 2019 zaključila testno obdobje celovitega prehoda na digitalno poslovanje, skupaj z vpeljavo novega večkanalnega storitvenega modela, ki naj bi komitentom zagotavljal enovito izkušnjo, ne glede na način, prek katerega bodo izvajali bančne storitve. Na slovenski trg je ob tem kot prva med slovenskimi bankami pripeljala plačilno storitev Apple Pay in s tem zaokrožila ponudbo mobilnega plačevanja, so v banki še zapisali v sporočilu za javnost.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koprčan |  18 .02. 2020 ob  23: 40
Jaz sem tudi emocionalno vezan na bivšo banko koper in se najbolj domače z njo počutim. Vendar naprimer kreditne pogoje ima med najslabšimi in tudi za dolgoletne komitente so pogoji bili ko sem potreboval popolnoma enaki čene slabši kot za nove stranke. Banke ne menjam ker preprosto ne morem zaupati bankam ki poslujejo v poslovnem prostoru 60m2 najetem za 600€ na mesec. Karikirano. Pred časom sem bil na bivši bank austria pa me niso mogli sprejeti ker je rekel referent da čez pol ure pričakuje stranko. Hvala lepa za tak servis. Dokler ne bo druge boljše banke v celoti bom kljub višjim stroškom komitent banke koper.
kokodek |  18 .02. 2020 ob  16: 41
lahka stvar tak dobiček..obresti za vloge, depozite 0,00, obresti za prkoraćite 7% ali 8
Kanola |  18 .02. 2020 ob  12: 00
Na Obali če nisi na tej banki, nisi ravno najbolj brihten. Drugje po Sloveniji razumem.. Druge banke so kot neka baraka proti Banki Intesa, njihove poslovalnice so kot da bi primerjal kokošnjak in vilo.. 'Falš' banke so na kratko. Intesa je fajn banka, transakcije pridejo iz tujine isti dan, aplikacija je DALEČ najboljša od vseh bank (naprimer NKBM aplikacija je čista GROZA) , njihova glavna enota je zelo lepo urejena , lahko bi našteval cel dan. Intesa je pač prava banka, ostale na obali pa so škart roba. Da ne omenjam tega da je večinoma bankomatov od intese tukaj.
Uslužbenci so nekateri bolj kul nekateri manj, ampak povsod je tako , pri vsaki banki, trgovini, podjetju.
Meni pošiljajo ponudbe da odprem poslovni račun drugje, ma ne menjam te banke da mi dajo 2000€ ugodnosti! od 1999 komitent in bom do smrti. Najboljša banka v Sloveniji.
Monteverdi |  18 .02. 2020 ob  10: 46
Bravo, točen naslov NEKDANJA BANKA KOPER. Čestitke "vrlim" odgovornim za prodajo!
pajade |  18 .02. 2020 ob  09: 37
Vse na račun obiranja uporabnikov in izkoriščanja zaposlenih!!!