DOBRINJA ZAPUŠČA KOBILARNO LIPICA: Odpoved naj bi dala zaradi francoskega trenerja

Slovenija

Kobilarno Lipica zapušča Lorela Dobrinja, ki je te dni dala odstopno izjavo z mesta pomočnice glavnega direktorja Holdinga Kobilarne Lipica Mateja Oseta in direktorice hčerinske družbe Kobilarna Lipica, danes poročajo Primorske novice.

Lorela Dobrinja, tretja z leve proti desni 

Dobrinja, ki je bila v ponedeljek popoldne za pojasnila po pisanju časnika nedosegljiva, je odpoved dala le mesec dni po sklenitvi nove pogodbe z zagotovilom vodilnih, da bo lahko skupaj s francoskim trenerjem Benjaminom Aillaudom peljala svojo vizijo razvoja Kobilarne Lipica naprej.

Ravno Aillaud naj bi bil razlog za njen odstop, saj mu prvi mož holdinga Matej Oset ni želel dati soglasja za podaljšanje pogodbe. Aillaud, s katerim je ravno Dobrinja pred dvema letoma, ko je bila v. d. direktorice Holdinga Kobilarne Lipica, sklenila sodelovanje, se je tako v petek poslovil od sodelavcev v Kobilarni Lipica, saj mu je potekla pogodba o zaposlitvi.

Ker trener zapušča Lipico in z njim njegova pomočnika Ramon Molina Gonzalez in Maelle Preveton, bi Dobrinja ostala brez "svoje" ekipe, s katero je v Kobilarni v dveh letih vzpostavila nekoliko drugačen pristop treniranja konjev, posebno za predstave.

Dobrinja je svojo novo zaposlitveno pogodbo, sklenjeno pred mesecem dni za funkciji Osetove pomočnice in direktorice hčerinske družbe Kobilarna Lipica, po pojasnilih časnika pogojevala ravno z nadaljevanjem sodelovanja z Aillaudom, zato je zdaj - ko mu niso podaljšali pogodbe - dala odstopno izjavo. Ima dvomesečni odpovedni rok.

Poznavalci razmer v Kobilarni pravijo, da so po vsej verjetnosti tudi strokovnemu vodji Klemnu Turku, ki ga je v Lipico pripeljala Dobrinja, v Kobilarni šteti dnevi. Na delo obeh, tako francoskega trenerja kot Turka, je iz javnosti letelo precej očitkov, a Dobrinja je verjela v svojo najožjo ekipo, da je v Lipici vzpostavila ustrezno pot razvoja konjereje in konjeništva.

Vendar se s tem niso strinjali ne Civilna iniciativa za Lipico s Stanislavom Renčljem, ki je bil pred leti lipiški direktor, ne zunanji trenerji in jahači, v imenu katerih se je pogosto kritično oglašal mednarodni trener konj Iztok Humar. Civilna iniciativa, ki je zahtevala prekinitev pogodbe s francoskim trenerjem, pričakuje, da bo novo vodstvo angažiralo usposobljen kader, ki bo nadaljeval z delom domačih trenerjev.

Oset po novem letu napoveduje prenovljeno vodstveno ekipo Kobilarne Lipica, zaenkrat ostaja ekipa v enoti konjeništvo in vprege nespremenjena. "Ekipa Kobilarne Lipica na področju treninga konj ves čas dela po načelih klasičnega dresurnega jahanja. Tudi v prihodnje bo nadaljevala s treningi konj po načelih klasične dresure, obenem pa je cilj kobilarne še poenotiti in okrepiti ekipo jahačev," je po poročanju Primorskih novic še dejal Oset.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bella |  09 .10. 2019 ob  17: 56
Bravo, novi direktor. Povsem zaslužena odpoved, nesposobna a očitno z močno zvezo tako, da je vlekla placo debela tri leta. Slišim, da bo odletel tudi Francoz in veterinar. Tudi modro. Navaden washing .... novi je ekegantno speljal, vsekakor bolje, da ne obelodani vseh svinjarij, ki jih je trio izvajal... Lipici vse dobro, zelim dober kader, vizijo idr.
vseved |  08 .10. 2019 ob  16: 35
@žveplo , pa še tebe zraven, da te vprežejo v kočijo. Bumbar tromotorni!
žveplo |  08 .10. 2019 ob  13: 21
-1
Zakaj ne prodamo kobilarne tujcem? Letala smo, pa bi lahko še konje.