DOBRA NOVICA ZA UPOKOJENCE: Danes bodo dobili višje pokojnine

Slovenija

Upokojencem bodo zaradi novoletnih praznikov decembrske pokojnine izplačali že danes in ne šele zadnji dan v mesecu kot običajno. Zaradi izredne decembrske uskladitve bodo 1,5 odstotka višje. Pokojninski zavod bo v ta namen odštel dobrih šest milijonov evrov, je povedal namestnik generalnega direktorja pokojninskega zavoda David Klarič.

Zagotovljena pokojnina, ki pomeni minimalni znesek za vse z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, bo po novem znašala 538 evrov. To je osem evrov več od do zdaj veljavnega zneska. Naslednja uskladitev, ki pa bo v skladu s sistemskim zakonom in bo torej redna, bo izvedena februarja prihodnje leto, in sicer v višini 3,5 odstotka.

VENDARLE STA SE LAHKO OBJELA: Zoran, ki so ga kot otroka ukradli v koprski porodnišnici, spoznal biološko mamo

Božič, največji družinski praznik, sta po 36 letih prvič skupaj praznovala tudi Zoran in njegova mati. Zorana je takrat 22-letni Slovenki v koprski porodnišnici ukradla organizirana kriminalna združba, ki je v nekdanji Jugoslaviji trgovala z novorojenčki, mati pa je vse življenje živela v prepričanju, da je njen sin mrtev.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katere sodijo starostne, invalidske, družinske in vdovske, je po zadnjih podatkih zavoda skupno 622.580. Samo starostnih upokojencev pa je 454.683. Povprečna bruto pokojnina brez sorazmernih delov pokojnin in delnih pokojnin je novembra znašala 745 evrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija