DOBRA NOVICA ZA JAVNE USLUŽBENCE: Več majhnih otrok, več dopusta

Slovenija

Veljati je začela novela zakona o delavcih v državnih organih, s katero se odpravlja neskladja pri priznavanju dodatnih dni dopusta uslužbencem državnih organov. Tako bodo vsi uslužbenci javnega sektorja že z letom 2020 upravičeni do dodatnega dneva dopusta na leto za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let.

Za zaposlene v državni upravi je namreč do sedaj veljalo, da ima delavec pravico do povečanega dopusta največ za tri dni ne glede na število otrok v starosti do 10 let in ne glede na ostale kriterije.

Medtem pa ostali deli javnega sektorja opredeljujejo dodatne dni dopusta po kriterijih kolektivnih pogodb, pravilnikih, sklepih, ki povzemajo zakon o delovnih razmerjih in imajo tako pravico do dneva dopusta na leto za vsakega otroka do 15. leta starosti. To je v praksi pomenilo, da so imeli delavci na enakih oz. primerljivih delovnih mestih drugačne pravice glede na to, ali so zaposleni na ministrstvu ali občini ali pa v javnem zavodu.

V 38. člen zakona o delavcih v državnih organih so zato poslanci dodali besedilo, da se delavcu letni dopust poveča za en dan za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let. Dopolnili pa so tudi 39. člen zakona. Tako so jasneje določili upravičenje za povečanje dodatnih dni dopusta za vse invalide in delavce, ki negujejo in varujejo otroke, ki potrebujejo posebno nego in varstvo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija