Dobimo se pri svetilniku

Piran

OŠ Cirila Kosmača Piran že 21 let deluje v mednarodnem prostoru in med drugim še zlasti sodeluje z ostalimi UNESCO šolami po svetu. V času od 20. do 24. oktobra je tako na šoli potekal mednarodni izobraževalni tabor z naslovom Dobimo se pri svetilniku!, ki se ga je poleg vseh 241 učencev šole udeležilo tudi 11 otrok in 6 mentorjev iz treh osnovnih šol iz Romunije, Turčije in Črne gore. Na temo svetilnikov so ustvarjali na različnih področjih, dela, ki so nastala pri likovnem pouku, pa so do 5. novembra na ogled v piranskem svetilniku na Punti. Ta, kljub temu da še vedno čaka na dokončno obnovo, se vse bolj oživlja, saj je v zadnjem času to za Morigenosovo razstavo fotografij delfinov že druga razstava v njem.

Kot je povedala ravnateljica šole Zlata Milič, so osnovnošolci skupaj z mentorji teden dni obravnavali temo svetilnikov skozi različne predmete in naj se sliši še tako čudno, tudi skozi literaturo, pri biologiji, kemiji in celo pri fiziki. Učenci od 1. do 5. razreda so se lotili njihovega likovnega upodabljanja, nastala dela pa so na ogled v svetilniku.

"Med slikami so tudi dela udeležencev iz Romunije, Turčije in Črne gore, ki so prišli iz krajev, kjer tudi imajo svetilnike. Z njimi zelo dobro sodelujem in tako bomo na primer aprila obiskali osnovno šolo v Turčiji. Sicer pa v naših tovrstnih dejavnostih poudarjamo vsebine, ob katerih prihaja do izraza spoznanje, da so tudi otroci turisti in obenem akterji turističnega mesta," pa poudarja koordinatorica mednarodnih dejavnosti na OŠ Cirila Kosmača Vika Kuštrin.

Ob otvoritvi razstave je bil svetilnik nabito poln, za kar gre ne nazadnje zasluga vztrajni pobudnici njegovega oživljanja Pirančanki Tončki Senčar. Ta je tudi sicer poskrbela, da so osnovnošolci podrobneje spoznali edini kamniti svetilnik njihovega mesta in da jim je v tednu delavnice o svetilnikih predaval Mitja Zupančič, ki sistematično obdeluje in lovi v objektiv svojega fotoaparata svetilnike po Jadranu. 


Deli novico: