DOBER ZAČETEK FINALNEGA NIZA ZA TIGRE: Petrol Olimpijo nadigrali za 18 točk (VIDEO)

Koper

Košarkarji Sixt Primorske so v prvi tekmi finala lige Nova KBM premagali Petrol Olimpijo z 79:61 (17:19, 38:35, 57:52).

Košarkarji Sixt Primorske so v finalu lige Nova KBM proti branilcu naslova Petrolu Olimpiji povedli z 1:0. Pred 2000 gledalci v dvorani Bonifika v Kopru so zmagali z 79:61. Finale se igra na tri zmage, druga tekma pa bo v torek, 21. maja, v Stožicah.

Koprčani so pričakovano uspešno naredili prvi korak k premiernemu naslovu državnega prvaka. Težje, kot kaže rezultat, so zabeležili dvajseto zmago v nizu, tako da že dva meseca in enajst dni ne poznajo poraza. To je bila hkrati njihova 65. tekma v sezoni - dobili so jih oseminpetdeset (89,2 %) - in 34. v domači dvorani, v kateri so v celi sezoni doživeli le en poraz.

Sixt Primorska, ki je v tej sezoni že osvojila slovenski superpokal, pokal Spar in ligo Aba 2, lahko do naslova najprej pride naslednji petek, ko bo v Bonifiki na sporedu tretja tekma. Seveda mora vmes zmagati v Stožicah, kar pa ji zanimivo še ni uspelo v triletni zgodovini kluba.

Vloga favorita in pritisk zgodovinskega prvega nastopa v finalu DP sta domačim igralcem precej otežila delo oziroma ga olajšala Ljubljančanom, ki so nastopili oslabljeni, brez prvega organizatorja igre Jana Špana in najboljšega visokega igralca Luke Šamanića. Vseeno so skoraj tri četrtine tekme držali ravnotežje na semaforju in povzročali skrbi domačemu strategu Jurici Golemcu.

Sixt Primorska je do odločilne in hkrati prve občutnejše prednosti prišla ob koncu tretje in na začetku zadnje četrtine. Skoraj petminutni strelski post Petrola Olimpije je izkoristila za delni izid 12:0 in od zaostanka 51:52 prišla do prve dvomestne razlike. Utrujeni gostje tega zaostanka niso več nadoknadili, končnih 18 točk razlike pa je bila tudi najvišja razlika na tekmi.

Trener gostov Jure Zdovc je večino tekme igral s sedmimi igralci, med kateri sta največ točk dosegla Miha Lapornik (15 točk, trojke 3:5, 5 skokov) in Marvin Jones (14 točk), pri domačih pa so štirje igralci prišli do dvomestnih številk. Marko Jagodić Kuridža je zbral 18 točk (7 skokov), po 12 sta jih dodala Marijan Čakarun in Lance Harris, deset pa Luka Vončina.

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske: "Tekma je bila po pričakovanjih trda, težka. Nikakor nismo mislili, da se bomo do zmage prebili brez prelivanja pota. V prvem polčasu so tekmeci dobro zadevali, mi pa nismo bili dovolj pozorni na njihove ostrostrelce. Ob tem so bili izredno dobri pri skoku v napadu. V drugem polčasu smo te napake popravili in si s tem priborili prvo zmago. Ta nikakor ni bila tako lahka, kot morda to kaže končni rezultat. Zahvaliti se moram neverjetnim navijačem, ki so nas skozi celotno tekmo glasno vzpodbujali in vodili do uspešnega začetka finalnega niza."

Jure Zdovc, trener Petrol Olimpije: "Domačini so obračun v svojo korist obrnili ob koncu tretje četrtine. Igralcem ne zamerim nič, saj so igrali dobro. Košarkarji Sixt Primorske igrajo v visokem ritmu skozi vseh 40 minut tekme, mi pa smo počeli neumnosti. Tudi sodniški kriterij je bil na trenutke precej čuden. Toda nenazadnje, Koprčani so izkušeni, mi pa smo naivni, kar se seveda slej ali prej pokaže na parketu. Naši fantje so večkrat padli na njihove 'finte', teh pa je bilo na tej prvi tekmi kar nekaj, in upam, da si bodo sodniki pogledali posnetek tekme. Pozna se, da nam manjka organizator igre. Ob koncu tekme se je pokazala tudi utrujenost, naša igra je razpadla. Napade smo zaključevali prehitro, s težkimi meti iz igre. Še vedno menim, da končni rezultat ni realen pokazatelj stanja na igrišču."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija