DO DANES V SLOVENIJI RAZDELILI 40.000 ODMERKOV CEPIVA: Bo poseben 'potni list' cepljenim olajšal potovanja? (VIDEO)

Slovenija

Prvo tedensko poročilo o cepljenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kaže, da so do danes razdelili okoli 40.000 odmerkov cepiva, ker podatki v register prihajajo počasneje, pa je do desete ure v njem skupno število cepljenih znašalo 25.200 ljudi, je povedala nacionalna koordinatorka programa cepljenja Marta Grgič Vitek.

Kot je na vladni novinarski konferenci povedala Grgič Virkova, so sicer doslej skupaj prejeli 49.725 odmerkov cepiva, v torek tudi prvih 1200 odmerkov Moderninega, ki bo predvidoma najprej namenjeno za cepljenje zdravstvenih delavcev.

Ambulante družinske medicine so pozvali, da k cepljenju povabijo paciente, starejše od 80 let, in pripravijo seznam zainteresiranih. Zaradi omejene dobave cepiva je bilo po njenih besedah doslej za vsako ambulanto odmerjeno približno deset odmerkov, pri čemer je najpomembnejši dejavnik tveganja starost, zato morajo zdravniki k cepljenju najprej povabiti najstarejše.

Marta Grgič Vitek

"Cepiva, ki bodo prišla v naslednjih dveh tednih, bodo večinoma namenjena drugim odmerkom, tako da bo za nova cepljenja cepivo znova na voljo šele v drugem tednu februarja," je dejala predstavnica NIJZ in dodala, da imajo do konca marca za zdaj zagotovljenih 245.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva.

Med cepljenimi je bilo doslej nekaj več žensk, kar je po njenem zaradi zdravstvenega osebja, kjer prevladuje ženska populacija, po starosti pa gre večinoma za starejše, torej stanovalce domov za ostarele. Glede na regije je zaradi UKC Ljubljana največji delež precepljenih v osrednjeslovenski regiji, sicer pa se številke povsod gibljejo okoli odstotka. Doslej so prejeli 86 prijav neželenih učinkov, daleč največ zaradi splošnih težav ali sprememb na mestu cepljenja.

Grgič Virkova za zdaj še ne more oceniti, kdaj bodo cepljeni vsi starejši od 80 let, saj še ne vedo natančno, kakšno bo med njimi zanimanje. Trenutno kaže, da bo zelo veliko, tako da predvidevajo, da jim bo to uspelo nekje v februarju.

Še vedno je precej nejasnosti glede prijavljanja na cepljenje in ali je to potrebno tako preko obrazca e-uprave kot osebnega zdravnika, a predstavnica NIJZ pravi, da se morajo ljudje iz rizičnih skupin prijaviti zdravnikom.

"Kot razumem, se preko e-uprave prijavljajo tisti, ki med rizične skupine ne sodijo. Če je nekdo star 80 let in se je prijavil samo na e-upravo, to ni dovolj," je opozorila in ob tem dodala, da je jasno, da bo ob sedanjih dobavah še kar nekaj časa trajalo, da bodo pocepili rizične skupine. Hitreje bo šlo šele, ko bodo prejeli še cepivo Astrazeneca, je dodala.

Tudi na vprašanje glede tega, ali Slovenija oziroma Evropska unija preučujeta kakšne možnosti certifikatov ali potnih listov, ki bi že cepljenim olajšali življenje in potovanja, jasnega odgovora še ni, saj da je za to še nekoliko prezgodaj. Ni še namreč jasno, ali cepljenje v resnici preprečuje tudi prenos virusa. "Vemo dobro, da cepivo preprečuje pojav bolezni, ne vemo pa, ali cepljena oseba lahko virus prenaša na druge," je dejala.

Cepljenje najstarejših danes začenjajo tudi v kamniškem zdravstvenem domu. Kot je povedal direktor Sašo Rebolj, so bili doslej zadolženi za distribucijo cepiva domovom za starejše na njihovem območju. Odziv med oskrbovanci je bil po njegovem zelo dober, saj so se cepili praktično vsi, ki še niso bili okuženi. Prejšnji teden so začeli cepiti tudi zdravstvene delavce, doslej so jih 91, cepljenje pa bodo končali ta teden, ko na cepivo čaka še 105 ljudi.

Medtem so oblikovali tudi spletno aplikacijo za prijavo na cepljenje, saj so se bali prevelikega navala na ambulante. Trenutno ne omejujejo, kdo se sme prijaviti, saj bodo sami klicali paciente nazaj, ko bodo ti prišli na vrsto.

Za zdaj imajo na voljo 245 odmerkov, nekaj tudi še za preostale zdravstvene delavce, zato vsi starejši od 80 let še ne bodo prišli na vrsto, ker je interes izkazalo 408 ljudi. Računajo, da jih bodo uspeli cepiti v naslednjih nekaj tednih. Kako bodo ravnali z nepokretnimi, se za zdaj še niso odločili in čakajo na usmeritve ministrstva.

Vladni govorec Jelko Kacin je v zvezi s tem pripomnil, da bo to mogoče izvesti šele, ko bo na voljo dovolj odmerkov Moderninega cepiva, katerega hranjenje ni tako zahtevno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija